Pierożki wegetariańskie.doc

(1 KB) Pobierz

Przygotowanie: 1 godzina

 

Oczekiwanie: 1 godzina

 

Smażenie: 7 minut

 

Gotowanie: 1 godzina 7 minut

 

Trudność: Poziom średni

 

 

Składniki na 6 porcji

 

                            1 kg mąki

                           

                            1,5 - 2 szklanki mleka

                           

                            60 dkg kiszonej kapusty

                           

                            4 duże cebule

                           

                            olej, lub oliwa

                           

                            sól, pieprz, majeranek, tymianek, ( świeża mięta kilka gałązek)

                           

                            20 dkg suszonych grzybów (najlepiej borowików)

                           

              Kapustę kiszoną gotujemy około godziny, grzyby gotujemy 20 minut - osobno (wcześniej namoczone).

                                                       

              W międzyczasie drobno kroimy celulę, aż będzie miała złoty kolor.

                                                       

              Do kapusty, gdy odparuje, dodajemy grzby i cebulę, dodajemy do smaku, sól, pieprz, majeranek, lub tymianek.

                                                       

              Z zimnego mleka, mąki i szczypty soli zagnatamy ciasto na pierogi. Jest bardzo delikatne i lekko się klei. Wykrawamy krążki ogrągłe i nadziewamy zimnym farszem. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy aż wypłyną ok. 7 minut. Możemy podawać z różnego rodaju surówkami, albo zimne odsmażamy złociście. Smacznego

             

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin