Przygotowanie: 1 godzina
Oczekiwanie: 1 godzina
Smażenie: 7 minut
Gotowanie: 1 godzina 7 minut
Trudność: Poziom średni
Składniki na 6 porcji
• 1 kg mąki
• 1,5 - 2 szklanki mleka
• 60 dkg kiszonej kapusty
• 4 duże cebule
• olej, lub oliwa
• sól, pieprz, majeranek, tymianek, ( świeża mięta kilka gałązek)
• 20 dkg suszonych grzybów (najlepiej borowików)
Kapustę kiszoną gotujemy około godziny, grzyby gotujemy 20 minut - osobno (wcześniej namoczone).
W międzyczasie drobno kroimy celulę, aż będzie miała złoty kolor.
Do kapusty, gdy odparuje, dodajemy grzby i cebulę, dodajemy do smaku, sól, pieprz, majeranek, lub tymianek.
Z zimnego mleka, mąki i szczypty soli zagnatamy ciasto na pierogi. Jest bardzo delikatne i lekko się klei. Wykrawamy krążki ogrągłe i nadziewamy zimnym farszem. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy aż wypłyną ok. 7 minut. Możemy podawać z różnego rodaju surówkami, albo zimne odsmażamy złociście. Smacznego
ciekawski_stan