CIASTO Z SYROPEM.docx

(11 KB) Pobierz

Ciasto:
1 kubka mąki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ kubka kakao
1 kubka cukru
165g masła
2 jajka
1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii
kubka śmietany
½ kubka wrzątku
1 kubek gorzkich czekoladowych guziczków

Syrop:
1 łyżeczka kakao
½ kubka wody
½ kubka cukru

30g ciemnej czekolady do przybrania

Potrzebny sprzęt: foremka (ok. 24cm na 12cm, głęboką na 8cm), wyłożona,posmarowanym masłem, pergaminem. Papier powinien wystawać trochę poza foremkę.

Ustaw piekarnik na ok. 160˚C

Wyciągnij wszystkie składniki, aby nabrały temperatury pokojowej.


Do blendera wsyp mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, jajka, wanilię, śmietanę i zmiksuj na gładką, brązową masę. Zmiksuj jeszcze raz, tym razem wlewając wodę. Wyłącz mikser i wsyp czekoladowe groszki.

 

Zeskrob masę ze ścianek miksera i wlej do formy, wstaw do piekarnika na ok. 1 godz. Kiedy ciasto będzie gotowe, urośnie i peknięte po środku, a jeśli włożysz do środka patyczek powinien być czysty.

 

Przed końcem pieczenia (po ok. 45-50 min.), włóż składniki na sos do garnka i gotuj przez ok. 5min., by otrzymać lepki płyn.

 

Wyciągnij ciasto, odłóż do ostygnięcia. Polej syropem. Kiedy całkowicie wystygnie, wyciągnij je z formy. Połóż na talerzu i posyp lepką część wiórkami czekolady.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin