„SOBOTNIA”:
Ziemniaki w normalnie osolonej wodzie gotuj w mundurkach, nie dogotowując do końca :1/4 średnicy powinna być twarda. Oczekując na ziemniaki dopraw mięso solą, ziołami wg własnego upodobania, dodaj olej i odstaw. Boczek pokrój na jak najcieńsze plasterki, ser zetrzyj na grube wiórki, jaja roztrzep ze śmietaną dodaj pieprz, bazylię, jeśli masz pomidory suszone posiekaj drobno i dodaj do śmietany; cebulę pokrój w najcieńsze piórka. Mięso obsmaż na półsurowo na patelni dbając by nie porobiły się bryły, jeśli dysponujesz suszem grzybowym to dodaj do mięsa. Ziemniaki wystudzone obierz pokrój w w 2-3 mm plastry. Brytfannę lub inne naczynie w którym będziesz zapiekać, wysmaruj wewnątrz tłuszczem obsyp tartą bułką, wyłóż cienką warstwą ziemniaków, następnie mięsem, lekko cebulą, boczkiem, znów ziemniakami, mięsem, cebulą, boczkiem i na wierzch ziemniaki. Zalej śmietaną z jajkiem i przyprawami posyp serem i na wierzch oregano. Zapiekaj pod folią aluminiową w której zrób widelcem kilka dziur celem odprowadzenia nadmiaru wody, w temp 160º C z termoobiegiem (bez termoobiegu ok 170)około 50 min. Zdejmij folię i dopiecz jeszcze ok 10-15 minut do zbrązowienia sera.
Z SALAMI:
Dymkę pokroić w krążki,paprykę w paski,ziemniaki ugotować i pokroić w kostkę, salami też kroimy w kostkę. Listki pietruszki kroimy w paski. Warzywa wymieszać z ziemniakami i salami,wkładamy do wysmarowanej masłem formy. Jajka wymieszać z śmietanami i przyprawami. Tym jajeczno-śmietanowym sosem zalewamy potrawę,posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku 30 minut 180 stopni.
„A 'LA PIZZA”:
Mąkę wsypać do miski, rozkruszyć drożdże, posypać szczyptą soli, wlać ciepłą wodę i urobić ciasto. Na wysmarowaną tłuszczem i lekko osypaną bułką tartą blachę rozłożyć ciasto, przykryć szmatką odłożyć do nienagrzanego piekarnika (lub tam gdzie nie ma przeciągu) na 30 - 40 min. W tym czasie przygotować farsz: drobno pokrojoną cebulę zeszklić, na 3 - 4 łyżkach oleju wrzucić pokrojone pieczarki, a na koniec paprykę, dusić w powstałym wywarze, przyprawić. Gdy woda prawie wyparuje zalać jeszcze raz 0.5 szkl. wodą i dalej dusić, aż woda wyparuje (gdy jeszcze trzeba doprawić do smaku). Na spuchnięte cisto (powinno mieć ok. 1.5 cm grubości) rozprowadzić koncentrat. Rozłożyć równomiernie farsz, poukładać plasterki kiełbasy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C. Piec ok. 20 min., wyjąć na chwilę, rozsypać utarty ser i jeszcze wstawić na 5 min.
SŁOWACKIE LANGOSZE
1 kg mąki tortowej
2 opakowania drożdży w proszku
2 jajka mleko(zimne)
sól
oliwa
starty żółty ser
czosnek
majonez (najlepiej domowy)
keczup
Z mąki, mleka, jajek i drożdży zarabiamy ciasto (mleka dajemy tyle, aby otrzymać mięciutkie ciasto). Wkładamy do woreczka foliowego wysmarowanego oliwą, luźno zawiązujemy. Odkładamy na 24 godziny do lodówki. Ciasto dzielimy na porcje, formujemy placki i smażymy je na oleju. Posypujemy serem, czosnkiem (np. przeciśniętym przez praskę), nakładamy majonez i keczup.
marzena_kaszowska