Kajmak tradycyjny.doc

(145 KB) Pobierz

Kajmak Tradycyjny

 

Placki kruche:
1/2 szk cukru
1/2 Kasi
1 jajko
1 zoltko
1/2 szk smietany
1/2 lyzeczki sody
1/2 kg maki
cukier waniliowy

2 puszki mleka slodzonego skondensowanego

 

Czas
pieczenia: 5 x 10 min


 

Skladniki ciasta kruchego zagniatamy i dzielimy na 5 czesci. Kazda walkujemy bardzo cienko i pieczemy oddzielnie w prostokatnej blaszce.
Temperatura pieczenia 175 st.

Puszki z mlekiem wrzucamy do garnka z woda tak zeby byly przykryte i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 godziny. Po wystudzeniu otwieramy i masa kajmakowa przekladamy wystudzone placki. Odstawiamy na 24 godziny.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin