0204.pdf
(
1959 KB
)
Pobierz
0204.cdr
AGENCJA
PROMOCJI
ZDROWIA
www.apz.pl
Biuletyn APZ
02 / 04 Biuletyn APZ, kompendium wiedzy w dziedzinie zdrowia i suplementacji.
Artyku³y
¯ywnoœæ
transgeniczna
Barwniki i konserwanty
Smacznie i bardziej kolorowo, ale czy bezpieczniej?
Jakoœæ zdrowotna ¿ywnoœci
nieustannie pogarsza siê. Na
przestrzeni ostatnich lat, obserwujemy
dynamiczny wzrost spo¿ycia pokarmów
zawieraj¹cych ró¿ne dodatkowe
substancje jak: barwniki, konserwanty,
ulepszacze, sztuczne œrodki s³odz¹ce,
itp.
Witaminy
Masz os³abione w³osy, tracisz energiê i si³y witalne?
Najprawdopodobniej Twój organizm
cierpi na niedobór niektórych witamin
Wiele kontrowersji wzbudza tak¿e
¿ywnoœæ modyfikowana genetycznie.
Obecnie wiele naturalnych produktów
roœlinnych i zwierzêcych zosta³o
“poprawionych” przez cz³owieka.
Pojawiaj¹ siê wiec w¹tpliwoœci, czy
gatunek ludzki nie wydaje na siebie
samoistnej zag³ady? Jak na razie nie
ma na to jednoznacznych dowodów. Ale
jest tak¿e wiele niepokoj¹cych
przes³anek. Wiele m³odych ludzi
zapada na choroby nowotworowe,
boryka siê z tajemniczymi
schorzeniami, walczy z niep³odnoœci¹.
Czy to jedynie zbieg okolicznoœci? A
mo¿e po prostu sami, na w³asne
¿yczenie aplikujemy sobie
œmiercionoœny jad?
Odpowiedzi spróbujemy poszukaæ
w najnowszym numerze
BIULETYNU
APZ
.
Doniesienia naukowe
Oliwa z oliwek wspomaga serce
T³uste ryby lecz¹ nadwagê
Niedo¿ywienie w ci¹¿y zwiêksza
ryzyko oty³oœci u dziecka
Niedobór ¿elaza w diecie
utrudnia odchudzanie
Warto wiedzieæ
Ciekawostki z zakresu
dietetyki ogólnej i sportowej
Pytania do eksperta
W¹tpliwoœci innych mog¹
byæ podobne do Twoich
Zapraszamy do lektury.
Dariusz Szuka³a
Vademecum suplementów
Kreatyna
¯YWNOŒÆ
Kiedy w 1992 roku, jedna z amerykañskich firm wprowadzi³a na rynek pierwsze genetycznie
modyfikowane pomidory, ma³o kto spodziewa³ siê, ¿e niespe³na kilkanaœcie lat póŸniej, ¿ywnoœæ
transgeniczna dos³ownie zaleje œwiat. Obecnie uwa¿a siê, ¿e ponad 60% sprzedawanych na rynku
produktów spo¿ywczych zawiera w swoim sk³adzie zwi¹zki pochodz¹ce z roœlin biologicznie
„poprawionych” przez cz³owieka. Chocia¿ ryzyko zwi¹zane z ¿ywnoœci¹ genetycznie przetworzon¹
wydaje siê niewielkie, to jednak nikt na œwiecie nie jest wstanie zagwarantowaæ, ¿e jej spo¿ywanie jest
ca³kowicie bezpieczne dla zdrowia.
Najwiêkszym producentem ¿ywnoœci
Dlaczego poprawiamy naturê?
transgenicznej s¹ Stany Zjednoczone, których
udzia³ w œwiatowej produkcji ocenia siê na
Dziêki genetycznym modyfikacjom, szereg
prawie 70%. Kraj ten jest tak¿e najwiêkszym
roœlin uprawnych zdecydowanie lepiej radzi
eksporterem tych produktów na rynek
sobie w nieprzyjaznych warunkach
europejski. Ka¿dego roku, na stary kontynent
ekologicznych czy klimatycznych. Mo¿na
trafia kilkanaœcie milionów ton genetycznie
wówczas zbieraæ o wiele obfitsze plony przy
modyfikowanej soi, której sk³adniki stosowane
znacznie mniejszych kosztach. Roœliny poddane
s¹ przy produkcji najró¿niejszych produktów
biotechnologicznej obróbce s¹ mniej nara¿one
spo¿ywczych, jak pieczywo, wyroby
na dzia³anie szkodliwych herbicydów, owadów i
czekoladowe, jogurty, p³atki œniadaniowe,
g¹sienic, maj¹ wiêksz¹ odpornoœæ na wirusy a
przetwory cukiernicze, oleje, margaryny, itp.
tak¿e lepiej znosz¹ suszê czy ekstremalne
Ocenia siê, ¿e na pó³kach sklepowych znajduje
temperatury. Dziêki opracowywaniu nowych,
siê kilkadziesi¹t tysiêcy produktów
odporniejszych odmian roœlin, mo¿na te¿
¿ywnoœciowych zawieraj¹cych w swoim sk³adzie
ograniczaæ stosowanie niebezpiecznych dla
mniejsze lub wiêksze iloœci zmodyfikowanej soi.
zdrowia œrodków chemicznych Wiele z tych
Jej znacz¹cym importerem na rynek europejski
genetycznie modyfikowanych produktów
s¹ miedzy innymi trzy gigantyczne korporacje
posiada tak¿e bardziej atrakcyjny wygl¹d i smak,
¿ywnoœciowe: Unilever, Danone i Nestle – firmy,
d³u¿ej zachowuje œwie¿oœæ i ma lepsze walory
których produkty doskonale znamy i uwielbiamy.
od¿ywcze. Dziêki dynamicznemu postêpowi
Na nasze sto³y trafia nie tylko genetycznie
w dziedzinie in¿ynierii genetycznej i
modyfikowana soja, ale tak¿e inne masowo
biotechnologii, rozprzestrzenianie siê ¿ywnoœci
spo¿ywane artyku³y ¿ywnoœciowe, jak:
transgenicznej wydaje siê byæ nieuniknione.
ziemniaki, rzepak, kukrudza, pomidory oraz
Niebawem powinniœmy spo¿ywaæ nie tylko na
wszelkie przetwory bêdace ich pochodn¹.
zmutowane odmiany roœlin, ale tak¿e zwierz¹t.
Eksperymenty trwaj¹...
Kiedy jedni fascynuj¹ siê spektakularnymi
TRANSGENICZNA
Mieszanie genów szczura z sa³at¹ czy œwini ze szpinakiem, to przyk³ady
niezwykle powa¿nych odchyleniem od panuj¹cych praw natury. Wielu uwa¿a, ¿e
transgeniczne organizmy to nierozpoznawalne i niekontrolowane formy ¿ycia,
mog¹ce w przysz³oœci prowadziæ do nieprzewidywalnych efektów.
odkryciami naukowymi, roztaczaj¹c nowe,
porusza siê problem niekorzystnego
niezwyk³e wizje, innych nurtuje ogromny lêk,
oddzia³ywania „sztucznych” organizmów na
obawy i niepokój. Przewa¿aj¹ca czeœæ ludzi, jest
równowagê i funkcjonowanie ekosystemu.
zdania, ¿e ¿ywnoœæ transgeniczna powa¿nie
Obawy te, chocia ¿ po czêœci wydaj¹ siê
zagra¿a naszemu zdrowiu, œrodowisku a tak¿e
wyolbrzymione, to jednak wiêkszoœæ ekspertów
jest sprzeczna z wszelkimi zasadami etyki.
jest zdania, ¿e ryzyka w tej kwestii nie da siê
ca³kowicie unikn¹æ.
Wiêkszoœæ roœlin poddaje siê modyfikacjom
Na przekór Bogu
genetycznym aby zwiêkszyæ ich odpornoœæ na
œrodki chwastobójcze . W ten sposób mo¿na
Wielu przeciwników in¿ynierii genetycznej
prosto i skutecznie niszczyæ wszystkie
nie mo¿e pogodziæ siê z faktem brutalnego
ingerowania w œwiat organizmów ¿ywych.
niepo¿¹dane chwasty, nie uszkadzaj¹c przy tym
Wed³ug nich, jest to nienaturalne, barba¿ynœkie i
naturalnych plonów. Niestety, ka¿dy kij ma dwa
stanowi powa¿ne naruszenia praw boskich.
koñce.
W naturalnym ekosystemie, roœliny i zwierzêta
Rozsiewany przez roœliny transgeniczne
py³ek mo¿e w sposób naturalny przenosiæ swoje
przenosz¹ materia³ genetyczny jedynie miêdzy
nowe cechy odpornoœci na towarzysz¹ce
osobnikami tego samego gatunku. In¿ynieria
uprawom plewy. W ten sposób mo¿e dochodziæ
genetyczna gwa³ci zaœ wszelkie zasady, miesza
do rozprzestrzeniania siê chwastów-mutantów,
nie tylko gatunki roœlin , ale tak¿e próbuje ³¹czyæ
je ze zwierzêtami.
które bêd¹ wymagaæ jeszcze wiêkszego
Mieszanie genów szczura z sa³at¹ czy œwini
nawo¿enia toksycznymi chemikaliami.
ze szpinakiem, to przyk³ady niezwykle
Zabójcze œrodki chemiczne, na które
powa¿nych odchyleniem od panuj¹cych praw
uodporniono roœliny uprawne, mog¹ tak¿e
toksycznie oddzia³ywaæ na œrodowisko. Na
natury. Wielu uwa¿a, ¿e transgeniczne
przyk³ad chemiczny œrodek glifosat na który
organizmy to nierozpoznawalne i
zosta³a uodporniona soja, wykazuje wysok¹
niekontrolowane formy ¿ycia, mog¹ce w
toksycznoœæ dla wielu organizmów ¿ywych, i to
przysz³oœci prowadziæ do nieprzewidywalnych
nie tylko roœlin ale równie¿ zwierz¹t. Poniewa¿
efektów.
coraz wiêcej roœlin uodparnianych jest na ten
w³aœnie œrodek ( ziemniaki, kukurydza, rzepak,
W trosce o œrodowisko
burak cukrowy, pomidor i inne) prawdopodobnie
coraz wiêksze iloœci glifosatu bêd¹ trafiaæ do
Od momentu pojawienia siê ¿ywnoœci
transgenicznej istniej¹ tak¿e powa¿ne obawy o
naturalnego œrodowiska, powoduj¹c jego
nadmierne ska¿enie. Jedna z amerykañskich
œrodowisko. Coraz czêœciej na forum naukowym
instytucji ekologicznych
zidentyfikowa³a ponad 70
gatunków mog¹cych wygin¹æ z
powodu szerokiego stosowania
glifosatu.
Roœliny transgeniczne mog¹
równie¿ przenosiæ swoje nowe
zmienione cechy na inne
naturalne uprawy, prowadz¹c w
ten sposób do nieprzewidzianych
mutacji i zak³óceñ w naturalnym
ekosystemie. Aby zmniejszyæ
ryzyko niekorzystnego
rozprzestrzeniania siê
zmodyfikowanych genów w
œrodowisku, wokó³ plantacji roœlin
transgenicznych tworzy siê
ochronne pasma nieu¿ytków o
doœæ du¿ych powierzchniach.
Jednak nikt nie jest wstanie
zagwarantowaæ, i¿ jest to
wystarczaj¹c¹ metoda
z a b e z p i e c z a j ¹ c ¹ p r z e d n i e p o ¿ ¹ d a n ¹ NajwyraŸniej wiêc nieczynne odcinki DNA
"wêdrówk¹" genów.
spe³niaj¹ jak¹œ istotn¹ rolê, której nie potrafimy
dzisiaj zidentyfikowaæ. Wstawianie wiêc w te
miejsca nowych genów mo¿e powodowaæ jakieœ
Zabójcze bia³ko Bt
nieprzewidywalne skutki, które ujawniæ mog¹ siê
dopiero po d³u¿szym okresie czasu.
Od d³u¿szego czasu du¿y niepokój budzi
Ka¿dy gen odpowiedzialny jest za produkcje
wprowadzanie do komórek niektórych roœlin,
przede wszystkim ziemniaków i kukurydzy genu
okreœlonego typu bia³ek. Wprowadzenie nowej
informacji genetycznej, powoduje wiêc, ¿e
odpowiedzialnego za produkcje toksyny o
roœlina wytwarza nowe sk³adniki bia³kowe, które
nazwie Bt. Bia³ko to skutecznie zabija muchówki
dot¹d nie wystêpowa³y w po¿ywieniu. Ich
i chrz¹szcze bêd¹ce szkodnikami tych roœlin,
potencjalny wp³yw na nasze zdrowie jest zatem
natomiast nie wykazuje toksycznoœci do innych
nieznany. Czêœæ tych bia³ek z pewnoœci¹ mo¿e
po¿ytecznych owadów, np. pszczó³. Trudno
byæ strawiona, ale mog¹ wœród nich znaleŸæ siê
jednak okreœliæ, czy skutki tego typu manipulacji
równie¿ takie, z którymi nie poradzi sobie nasz
genetycznych oka¿¹ siê obojêtne dla wszystkich
przewód pokarmowy. Wówczas mog¹ one
organizmów.
wywieraæ na organizm wp³yw alergenny lub
W wielu przypadkach stwierdzono, ¿e wiele
toksyczny.
owadów dla których toksyna Bt mia³a byæ
Modyfikacje w obrêbie kodu genetycznego
bezpieczna, ginê³o, lub wykazywa³o zaburzenia
mog¹ tak¿e prowadziæ do uszkodzeñ wa¿nych
w procesie rozwoju. Co wiêcej, toksyna Bt jest
genów. Jak wiadomo czêœæ z nich odpowiada za
wstanie przenikaæ poprzez korzenie roœliny do
wytwarzanie enzymów bior¹cych istotny udzia³
gleby i tam ulegaæ kumulacji. Jak stwierdzono,
w metabolizmie komórkowym. Unieczynnienie
przy odpowiednich warunkach pH, bia³ko to jest
genów i brak produkcji okreœlonych enzymów
wstanie przetrwaæ nawet 3 miesi¹ce.
mo¿e np. uniemo¿liwiæ usuwanie toksycznych
Jak na razie nikt nie wie jakie mog¹ byæ
substancji . Spo¿ycie takiej roœliny mo¿e wiêc w
ekologiczne konsekwencje tak d³ugiego
pewien sposób zagra¿aæ zdrowiu cz³owieka.
przebywania tej toksyny w glebie.
Istnieje równie¿ ryzyko, ¿e w wyniku zmian w
metabolizmie komórek, roœlina nie bêdzie
A co ze zdrowiem?
wstanie produkowaæ wa¿nych witamin i
minera³ów, co mo¿e wp³ywaæ na pogorszenie
Chocia¿ specjaliœci w dziedzinie in¿ynierii
wartoœci od¿ywczej modyfikowanej ¿ywnoœci.
genetycznej potrafi¹ doœæ precyzyjnie
Od d³u¿szego czasu wiele kontrowersji
manipulowaæ genami w probówkach, to jednak
wzbudzaj¹ roœliny transgeniczne z
do koñca nie s¹ wstanie przewidzieæ wszystkich
wbudowanym genem odpowiedzialnym za
konsekwencji swojego dzia³ania.
wytwarzanie bia³ka Bt, bêd¹cego siln¹ toksyn¹.
W wiêkszoœci przypadków nowe geny
Jak ju¿ wczeœniej wspomniano zadaniem tego
wstawiane s¹ w „pustych i nieczynnych”
zwi¹zku jest ochrona roœlin przed szkodliwym
miejscach ³añcucha DNA, które na pozór nie
dzia³aniem niektórych owadów. Wiêkszoœæ
wydaj¹ siê spe³niaæ ¿adnej konkretnej funkcji. Ich
specjalistów zastanawia siê, czy bia³ko to,
usuniêcie bowiem nie powoduje ¿adnych
dostaj¹c siê do wnêtrza organizmu cz³owieka
wyraŸnych zmian w roœlinie. Wszystko wskazuje
wraz ze spo¿yt¹ roœlin¹ jest ca³kowicie
wiêc na to, ¿e w miejsca te mo¿na bez obaw
bezpieczne dla zdrowia?
wstawiæ nowe geny. Ale czy doprawdy
Toksyna Bt jest wprawdzie stosowana od
precyzyjna natura myli siê i tworzy do niczego
wielu lat w rolnictwie, ale dotychczas u¿ywano jej
niepotrzebne odcinki DNA? A mo¿e szykuje
jedynie do spryskiwania roœlin. Przez ten okres
miejsce dla genetycznych „majsterkowiczów”?
nie by³o ¿adnych doniesieñ o jej szkodliwym
Có¿, wydaje siê to raczej ma³o prawdopodobne.
dzia³aniu na organizm cz³owieka. Nale¿y jednak
www.apz.pl
pam iêt aæ, ¿e sto sow ana pow ier zch nio wo ¿ywnoœci bardzo czêsto wykorzystywane s¹
toksyna Bt ulega doœæ szybkiej biodegradacji równie¿ geny które zwiêkszaj¹ odpornoœæ na
pod wp³ywem dzia³ania promieni s³onecznych i niektóre antybiotyki, np. ampicylinê.
innyc h czyn ników. W c i¹gu k ilku d ni po W wyniku takich modyfikacji, istnieje ryzyko
opryskach jest ju¿ w³aœciwie niewykrywalna, przeniesienia takich genów do ³añcucha DNA
wiêc jej zastosowanie nie budzi³o do tej pory bakterii ¿yj¹cych w przewodzie pokarmowym
wiêkszych zastrze¿eñ. Inaczej jednak wygl¹da l u d z i . C h o c i a ¿ p r a w d o p o d o b i e ñ s t w o
sprawa produkcji toksyny Bt przez roœliny. wyst¹pienia tego zjawiska nie zosta³o dot¹d
Od po wi ed ni o zm od yf ik ow an e or ga ni zm y udowodnione, to jednak prawdopodobieñstwo
roœlinne produkuj¹ ten zwi¹zek nieustannie i takie istnieje, a skutki jego s¹ bardzo trudne do
wci¹¿ utrzymuj¹ go na wysokim poziomie. przewidzenia.
Ponadto toksyna Bt, przebywaj¹c wewn¹trz Ryzyko masowego wprowadzania na rynek
roœliny jest skutecznie chroniona przed spo¿ywczy ¿ywnoœci transgenicznej jest trudne
dzia³aniem promieni ultrafioletowych, wiêc jej do ocenienia. Prawdopodobnie, dziêki postêpom
poziom mo¿e sukcesywnie wzrastaæ. w dziedzinie in¿ynierii genetycznej i biologii
W te n sp osó b ko nsu men ci r oœl in molekularnej bêdziemy wstanie powoli
transgenicznych mog¹ spo¿ywaæ znaczne iloœci el im in ow aæ wi êk sz oœ æ po ja wi aj ¹c yc h si ê
tego toksycznego zwi¹zku. Chocia¿ na razie nie zagro¿eñ. Ale jak na razie musimy uzbroiæ siê w
udowodniono jej negatywnego wp³ywu na cierpliwoœæ. Zanim definitywnie dowiemy siê, czy
zdrowie cz³owieka, to jednak trudno przewidzieæ kolejny konsumowany przez nas pomidor jest
czy zwi¹zek ten jest ca³kowicie bezpieczny. bezpieczny dla naszego zdrowia, zapewne
W procesie produkcji transgenicznej up³ynie jeszcze sporo czasu.
NIKI
I KONSERWANTY
Tajemniczy symbol E
a za nim trzy cyfrowy numer
identyfikacyjny. Takie oznaczenia
spotkaæ mo¿emy na opakowaniach
wiêkszoœci produktów
spo¿ywczych. Dziwne kody od lat
wzbudzaj¹ kontrowersje wœród
konsumentów. Jednym kojarz¹ siê
ze sztuczn¹ ¿ywnoœci¹, innym ze
szkodliwym oddzia³ywaniem na
zdrowie a nawet rakotwórczoœci¹.
BARW
Plik z chomika:
pthe
Inne pliki z tego folderu:
Wstęp do Żywienia Optymalnego.doc
(87 KB)
2008_02_warzywa_i_ich_drugie_zycie.pdf
(502 KB)
2005_05_diety_optymalnej.pdf
(309 KB)
11_2005_zywienie_w_nowotworowej.pdf
(1526 KB)
8_2004_zawartosc_wybranych_skladnikow.pdf
(2206 KB)
Inne foldery tego chomika:
energie medytacje itp
Filmy
trenowanie ciała
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin