H.doc

(181 KB) Pobierz
Hiszpańska surówka z cebuli

Hiszpańska surówka z cebuli



4 duże cebule, 2 niewielkie pomidory, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, sok z cytryny, 6 listków zielonej sałaty, sól, pieprz

 

Cebulę pokroić w cienkie talarki, zalać wrzącą wodą, po 5 min odcedzić. Z oliwy, soku z cytryny, soli i odrobiny pieprzu utrzeć sos. Na półmisku ułożyć listki umytej i osuszonej sałaty, następnie plasterki cebuli, posypać szczypiorkiem. Na wierzchu rozłożyć ćwiartki pomidorów. Tuż przed podaniem polać surówkę przygotowanym sosem. Podawać do pieczonych mięs i ryb. (100 g - 90 kcal).

 

Holenderska



4 średnie ogórki kiszone lub konserwowe, 2 marchewki, po strąku zielonej i czerwonej papryki, pół słoika małych cebulek marynowanych, pół niedużego kalafiora, zielenina Sos: 4 łyżki oleju sałatkowego, sok z połowy cytryny, pół łyżeczki niezbyt ostrej musztardy, po ćwierć łyżeczki suszonego estragonu i bazylii, zielenina, cukier, pieprz, sól

 

Ogórki pokroić w drobną kostkę. Marchew umyć, oskrobać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Strąki papryki oczyścić, umyć i pokroić w drobne paski. Kalafior opłukać, podzielić na różyczki, wymieszać z przygotowanymi wcześniej warzywami, osączonymi cebulkami, posiekaną zieleniną. Przyrządzić sos. Musztardę rozetrzeć z sokiem z cytryny i wlewanym po trochu olejem, wsypać zioła, doprawić do smaku odrobiną cukru, pieprzem i solą. Sos wlać do surówki, wymieszać.

 

HORATIKI - SAŁATKA WIEJSKA



na 6 porcji

3 pomidory, 1 ogórek, 2 zielone papryki, 200 gramów czarnych oliwek (15 szt.), 180 sera feta, 100 ml oliwy, 2 łyżki octu winnego, sól, pieprz, oregano

 

Pomidory, ogórek, cebulę i paprykę pokroić w plastry. Włożyć do miski i przyprawić solą, pieprzem i oregano. Dodać oliwki i wymieszać. Ser pokroić w małą kostkę i dodać do sałatki, Całość skropić oliwą i octem, schłodzić.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin