Karp wigilijny w ciemnej galarecie.pdf
(
58 KB
)
Pobierz
34420091 UNPDF
Karp wigilijny w ciemnej galarecie
Składniki
Duży karp (ok. 1,5 kg), 2 cebule, mały seler, średnia pietruszka,
duża marchew, 3 dag rodzynków, łyżeczka cukru, 2 dag
żelatyny, pół cytryny, łyżeczka vegety, pół łyżeczki pieprzu, sól
Sposób przyrządzania
Karpia oskrobać, dobrze oczyścić, umyć i odciąć głowę, pokroić na dzwonka. Posolić,
skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na godzinę. Warzywa umyć, obrać,
pokroić w słupki i w talarki. W płaskim naczyniu ułożyć warstwę warzyw, a na nich
promieniście dzwonka karpia. Wszystko zalać ostrożnie litrem wody (powinna lekko
zakrywać rybę), zagotować. Szczelnie przykryć naczynie i gotować ok. godziny, nie
dopuszczając do wrzenia (w trakcie gotowania dodać sól, cukier i vegetę). Po godzinie
dodać rodzynki, pieprz i żelatynę namoczoną w 2-3 łyżkach zimnej wody i delikatnie
wymieszać. Zakryć szczelnie naczynie i gotować jeszcze ok. 10 minut na bardzo wolnym
ogniu. Odstawić do zastygnięcia. Ułożyć porcje karpia na półmisku wyłożonym sałatą i
przybrać plastrami cytryny i wiórkami chrzanu.
Plik z chomika:
polishmate
Inne pliki z tego folderu:
Ryba po amerykańsku.pdf
(45 KB)
Ryba po olsztyńsku.pdf
(43 KB)
Ryba faszerowana w galarecie.pdf
(55 KB)
Ryba duszona z grzybami.pdf
(41 KB)
Ryba duszona z ziemniakami.pdf
(53 KB)
Inne foldery tego chomika:
Ciasta i ciasteczka
Dania mięsne
Desery
ebooks
ksiązki kucharskie - program
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin