Tradycyjne pączki.doc

(222 KB) Pobierz
Tradycyjne pączki

Tradycyjne pączki

·         1/2 kg mąki

·         4 żółtka

·         1/4 kostki margaryny

·         4 łyżki cukru

·         szczypta soli

·         1 i 1/3 szkl mleka

·         1/3 kostki drożdży

·         1 cukier waniliowy

·         marmolada

Drożdże rozpuścić w  1/3 szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Następnie dodać je do mąki razem z resztą składników. Wyrobić na gładką masę. Przykryć ściereczką i odstawić, żeby wyrosło. Rozwałkować na grubość 1,5 − 2 cm i szklanką wycinać kółka. Na środek jednego wyciętego kółka nałożyć łyżeczkę marmolady, przykryć drugim i zaklejać formując kule. Piec w rozgrzanym oleju co chwilę obracając, na złoty kolor. Obowiązkowo polać lukrem :)

Ja lukier przygotowuję zazwyczaj z soku z cytryny lub syropu wiśniowego utartego z cukrem pudrem. 

 

 

pączki

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin