MISO RAMEN (na dwie miseczki zupy)--------------Skladniki na zupe:6 l wody2 kg surowego kurczaka (z koscmi)1 srednia cebula1-2 marchewkitroche wloszczyny (seler, moze byc tez kapusta pekinska)1 lyzeczka czarnego pieprzu (w kulkach Very Happy)okolo 1 lyzki stolowej soliSkladniki na "baze" zupy:1 lyzka oleju do smazenia1 lyzeczka oleju sezamowego1-2 posiekane lub zmiazdzone zabki czosnku1 lyzka posiekanego lub zmielonego swiezego imbiru100 ml pasty miso50 ml japonskiego sosu sojowego1 lyzeczka rozpuszczonej kostki rosolowejchili albo ostre papryczki do smaku (musi byc troszke ostrawe)sol i pieprzMakaron:no oczywiscie powinien byc japonski ramen, ale jesli takiego nie ma, pasuje nawet taki polski, oby byl bardzo cienki i dlugi Wink Mozna tez uzyc tego makaronu z zupek blyskawicznych, ale to w ostatecznej ostatecznosci SmileDodatki (do smaku i przystrojenia):wedle potrzeb i upodobangotowana wieprzowina pokrojona w waskie plastrysos sojowymirin (slodkie sake do gotowania)tofuwakamesiekana zielona cebulkapokrojone w plasty grzyby shiitakedodatkowo spojrzcie na foto, ktore podalam na poczatku, tam znajdziecie wiecej informacji na temat przystrajania ramenSPOSOB PRZYRZADZENIA:---------------------------------Ogolnie sposob przyrzadzania podzielony jest na 4 czesci, ktore robi sie wlasnie w tej kolejnosci: ZUPA, BAZA, MAKARON, PRZYSTROJENIE.1. Zupa jest przygotowywana duzo wczesniej.2. Zrob baze zupy, dodaj do miseczek (powinno byc na ze dwa cm na dnie)3. Podgrzej zupe i przygotuj makaron4. Dodaj goraca zupe do miseczek, wymieszaj z baza, dodaj makaron5. Szybko podgrzej przystrojenie ktore tego potrzebuje i dodaj do miseczek6. Dodaj reszte dekoracji i podawaj.A teraz dokladniej do kazdej czesci:Zupa:Do duzego garnka trzeba wrzucic kurczaka, cebule, marchewki, kilka ziarenek pieprzu, kapuste pekinska (lub inne zielone warzywa). Doprowadz do wrzenia i gotuj przez okolo 2 godziny, na niezbyt duzym ogniu. Od czasu do czasu usun zbierajaca sie piane. Dodaj sol do smaku. Odcedz. Plyn mozesz przechowywac w lodowce, i uzywac nie tylko do ramen, ale ten innych japonskich zup i sosow.Ogolnie jest to podstawa wszystkich rodzajow ramen.Baza:Ogrzej lyzke oleju do smazenia i lyzeczke oleju sezamowego i podsmaz na tym czosnek i imbir, na srednim ogniu (plinuj, by czosnek nie przypielk sie za mocno). Dodaj 1/2 filizanki pasty miso, 1/4 filizanki sosu sojowego, i lyzke stolowa rosolu z kostki. Dodaj do smaku papryczki albo chili, sol i pieprz. Gotuj na malym ogniu przez okolo 10 minut.Makaron:Ogolnie nalezy po prostu przyrzadzic go wedlug przepisu, z tym jednak, ze powinien byc troche twardy. Po ugotowaniu przeloz do sitka i przelej gotujaca sie woda (nie ta z garnka). Odsacz przez kilka minut.Przybranie:Przypiecz na oleju plastry gotowanej wieprzowiny, dodaj sos sojowy, mirin i tofu. Gotuj to przez kilka chwil i dodawaj bezposrednio do miseczek z zupa. Na zakonczenie wrzuc do kazdej miseczki posiekana zielona cebule, wakame albo shiitake.
Katrin_12345