Sushi.doc

(104 KB) Pobierz
SUSHI przepis - instrukcja robienia sushi rolek i sushi na ryżu

SUSHI przepis - instrukcja robienia sushi rolek i sushi na ryżu




* krótko ziarnisty ryż, klejący się
* ocet ryżowy
* prasowane algi - nori
* wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany z reguły w tubce, ostatnio pojawił się w proszku - polecam
* marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki
* sos sojowy (ważne, żeby był dobry, polecam kikkoman - drogi, ale warto)
* nadzienie - polecam avocado, ogórka, surowego łososia, rybę maślaną, tuńczyka, gotowane krewetki (można kupić gotowe do sushi), smażony/wędzony węgorz (NIGDY surowy), surimi (paluszki krabowe)
* matę bambusowa do rolowania i ostry nóż bez ząbków
* pałeczki lub palce :-), małe miseczki na sos, drewniane podstawki

Ok teraz czas zabrać sie do roboty.
Ryż

Ryż dobrze płuczemy mieszając, aż woda będzie przejrzysta (troche to trwa), zostawiamy w wodzie na jakies 30 minut. sushi Składniki płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mnie wiecej 1:1.2 (ryż:woda). gotujemy na małym ogniu kolo 12 minut, do odparowania calej wody, na początku często mieszając. W małym rondelku mieszamy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, troche soli (ilości na 0,5 kg ryżu) i podgrzewamy na malutkim ogniu do rozpuszczenia. Dodajemy do ugotowanego ryżu i mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod pokrywką do ostygnięcia.


Składniki

Muszą być dobrze umyte i osuszone. Na początek jeszcze ważna uwaga co do ryb - nie powinno sie jeść na surowo ryb słodkowodnych. Dla bezpieczeństwa dobrze jest zamrozic rybę na dobe przed jedzieniem lub kupować ryby swieżo mrożone po złapaniu. sushi RolkiDobrym zwyczajem jest też uprzedzanie sprzedawcy, że mamy zamiar jeść rybę na surowo - czasem skłania ich to do szczerości odnośnie świeżości towaru, a raczej jej braku :-) Generalnie składniki do rolek kroimy na nieduże paski, do sushi na ryżu - ryby kroimy na prostokąty 5x2cm, max 0,5cm grubości. Z ogórka wykrajamy miąższ, nie obieramy ze skórki, kroimy na cieniutkie paski wzdłuż.


Rolki (Maki)

Zaczniemy od rolek. Na rozwiniętą matę kładziemy arkusz wodorostów, na 2/3 powierzchni cienko układamy ryż, tak żęby prześwitywały przez niego wodorosty. Dalej układamy w połowie ryżu składniki, przykładowe kombinacje:
sushi Rolki 1

# surimi(paluszki krabowe), ogórek, avocado
# łosoś (może ostatecznie być wędzony) -ryba maślana-tuńczyk-krewetki, ogórek, avocado
# surimi, łosoś, ogórek, avocado
# smażony węgorz
# surimi,avocado i na wierzchu rolki po jej pokrojeniu cienki plasterek łososia
# polecam też samo avocado - bardzo smaczne i lubiane przez niejadających ryb


Następnie, bierzemy na palec NIEDUŻO wasabi i smarujemy nim linie wzdłuż krawędzi wodorostów (po stronie bez ryżu). Teraz zaginamy matę w kierunku środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem (zaklejamy zawartość), rolujemy do końca przesuwając mate.
OSTRYM nożem bez ząbków kroimy rolkę na niewielkie cześci (do zjedzenia na raz). Podajemy je najlepiej na drewnianych, lakierowanych deseczkach, co by sie nie przyklajały. Każdemy zjadaczowi dajemy małą miseczkę na sos sojowy, pałeczki (można też jeść rękoma), imbir, wasabi i pałeczki.


Sushi na ryżu (Nigiri)

Polecam do robienia na początek, prostrze od rolek. Bierzemy niedużo ryżu i formujemy nieduży wałek. Smarujemy niedużą ilością wasabi i kładziemy na wierzch na przykład:

* smażonego węgorza
* łososia
* rybę maślaną
* gotowaną krewetkę (są w sprzedaży takie gotowe do sushi - są super)


No to na tyle, z czasem coś pewnie jeszcze dopisze. Miłej zabawy i smaczn

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin