obejrzyj film
Za ostateczny smak zupy odpowiedzialna jest kolendra, dlatego nie zastępujcie jej innymi ziołami. Danie to można przygotować w dwóch wersjach: ostrej i łagodniejszej. Wszystko zależy od tego, czy dodacie pestki papryczki chilli, czy nie. Ja dodałem ;-)).Dla 4 osóbCzas przygotowania: 25 min.
Jak to zrobić:1. Zagotuj 1,5 litra wody i rozpuść we wrzątku kostkę bulionową Knorr.2. Kurczaka posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie rozgrzej oliwę na głębokiej patelni i wrzuć mięso na tłuszcz. Smaż po 2-3 minuty z obu stron. Mięso powinno być obsmażone tylko z wierzchu, a w środku surowe. Przełóż kurczaka na talerz. Nie myj patelni.3. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na tej samej oliwie, na której smażył się kurczak.4. Kiedy cebula zrobi się szklista, wsyp do niej łyżkę mąki i zamieszaj.5. Zalej całość bulionem przecedzonym przez sitko. Wlej też sok pomidorowy, zwiększ płomień i wymieszaj całość.6. Pokrój kurczaka w kosteczkę.7. Chilli umyj, odkrój ogonek i posiekaj razem z pestkami.8. Opłucz i drobno pokrój kolendrę.9. Wrzuć do zupy kurczaka, chilli, kukurydzę i gotuj, aż zupa trochę zgęstnieje.10. Posól zupę do smaku, zmniejsz ogień i dodaj kolendrę. Wymieszaj i podawaj gorącą.Bon appetit!
drukować
· Ostra zupa z kurczakiem i kukurydzą:
· 1 filet z piersi kurczaka
· 200 g kukurydzy
· 1 czerwona cebula
· 1 kostka bulionu KNORR z kury
· 1 łyżka mąki
· 200 ml soku pomidorowego
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 1 pęczek świeżej kolendry
· sól i pieprz do smaku
edekshow72