S.doc

(224472 KB) Pobierz
Sałatka pieczarkowa z fasolką

Sałata

 



główka dowolnej sałaty - np. karbowanej, 4 ogórki średniej wielkości, 2 cukinie o wielkości ogórków, mały pęczek świeżego oregano sos vinaigrette: 3 łyżki oliwy, 3 łyżki wody mineralnej, pół łyżeczki musztardy - najlepiej miodowej, sok z połówki cytryny, sól, świeżo zmielony pieprz, 2 posiekane ząbki czosnku

 

Sałatę myje i dokładnie osuszam. Rwę na niezbyt małe kawałki i wrzucam do miski. Jeśli ogórki mają ładną skórkę, myje je i razem z nią kroję na długie słupki - jeśli zaś skórka jest gruba, przed pokrojeniem obieram ją. Cukinie (nie powinny być większe niż ogórki) kroję na długie i cieniutkie plastry za pomocą obieraczki do ziemniaków. Pokrojoną cukinię i ogórki układam na sałacie i posypuje oregano porwanym rękoma na kawałki. Sos przygotowują poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników. Teraz wystarczy sosem polać sałatę i można chwytać widelce w dłonie.

 

Sałata



sałata porwana na drobne kawałki, pomidor w kostkę, ulubiony ser żółty w kostkę

 

Dużo cytryny, sól i voila'

 

 

 

 

 

 

Sałata

 



dwa owoce awokado, główka pięknej sałaty - najlepiej karbowanej, średniej wielkości ogórek wężowy, dwa owoce kiwi, sok z cytryny, dwie czubate łyżki oliwy, sól, świeżo zmielony czarny albo kolorowy pieprz

 

Najpierw sałata - myję ja dokładnie, osuszam jeszcze dokładniej i ślicznie, w sposób raczej niedbały, ale układny, układam na wielkim talerzu albo wrzucam do misy. Na tej sałacie lądują plastry awokado. Podobno trudno jest obierać awokado - nie wiem - mnie obieranie tego owocu nie sprawia zbytniej trudności. Wpierw przekrawam owoc na połowę, wydłubuje śliczną pestkę [szkoda, ze jest niejadalna, szkoda, bowiem tak apetycznie wygląda] i połówki obieram obieraczką do ziemniaków. Obok plastrów awokado układam cienkie plasterki obranego kiwi, dla kontrastu zaś kształtów, obok umieszczam obranego i pokrojonego w cienkie a długie słupki ogórka. Całość delikatnie solę, pieprzę i obficie skrapiam oliwą i sokiem z cytryny. Kilkanaście minut w lodówce zamieni sałatę w królewską sałatę. W danie tak delikatne i urokliwe, jak tylko tak zielona okropnie, sałata może być. A smak tej sałaty tak bogaty i delikatny zarazem.

 

Sałata



sałata lodowa, pomidor, szczypior

 

sos: jogurt, czosnek, sól, pieprz i sporo chilli w płatkach

 

 

 

 

 

 

Sałata

 



Sos: 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub zielonej pietruszki, 1/4 szklanki naturalnego jogurtu, 1/4 szklanki octu z czerwonego wina lub balsamicznego, 1/4 szklanki utartego parmezanu, 3 łyżki posiekanej szalotki, 2 filety anchois, 2 duże ząbki czosnku, 1 papryczka jalapeno, posiekana, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 szklanki oliwki, sól i pieprz do smaku, 2 małe główki sałaty rzymskiej, grzanki do sałaty, około 2 szklanek, 1 czerwona papryka, pokrojona w małą kostkę, 1 szklanka kukurydzy, 3/4 szklanki suszonych pomidorów w oleju, utarty parmezan

 

Pierwsze 9 składników dokładnie zmiksować w malakserze, stopniowo dodawać oliwkę i miksować, aż sos będzie gładki i emulsyjny. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałaty połączyć dekoracyjnie w dużej misce. Połać częścią sosu, posypać utartym parmezanem. Resztę sosu podawać osobno. dodatkowe informacje Ja z reguły przygotowuje indywidualne talerze z sałatą i sos poda osobno.

 

Sałata



rucola, pomidory, pieczarki marynowane w: oliwa, ocet balsamiczny, czosnek, sól, pieprz

 

Sos: miód, ocet balsamiczny, olej z pestek winogron

 

 

 

 

 

Sałata

 



kawałek pieczeni, albo pieczonego kurczaka, albo indyka [byle nie kupnej wędliny!], sałata lodowa, albo jakaś inna, dwa, albo trzy jajka ugotowane na twardo, kawałek sera żółtego, albo pleśniaka, jeden lub dwa pomidory, kawałek ogórka, papryka o dowolnym kolorze sos: pół szklanki jogurtu naturalnego, łyżka chrzanu, łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki w proszku, pieprz, sól, sok z połowy cytryny, garść drobno posiekanego szczypiorku

 

Tak, więc: na talerzu układam najpierw liście sałaty, na nich zaś pieczeń pokrojoną w grube plastry, warzywa pokrojone w dowolne kawałki oraz jajka i ser pokrojony w słupki. Na górze sałaty umieszczam słuszną porcję sosu i całość posypuję szczypiorkiem.

 

Sałata



Szpinak świeży, Szynka serrano pokrojona w paski, Granat, Orzeszki piniowe, Grillowane pomidory ze słoika

 

Sos: oliwa i ocet balsamiczny

 

 

 

 

Sałata



Sałata, pistacje niesolone, oliwki faszerowane cytryną, suszone pomidory

 

sos .. z octem pomarańczowym i oliwą, sól, pieprz

 

 

 

 

 

Sałata



Szpinak, kapary, wyfiletowana cytryna, czerwony pieprz, skórki cytrynowe pokrojone w cienkie paseczki i zblanszowane, feta, sól, oliwa

 

 

 

 

 

 

Sałata



Sałata, szynka suszona (parmeńska, bajońska, serrano.. co tam akurat macie pod ręką, ser - w naszym przypadku był to Lerdammer, ale może być Emmental, pomidor

sos - jogurt, czosnek, sól , pieprz

 

 

 

 

 

 

 

 

Sałata



Sałata, sery - mozzarella, pleśniowy, emmenthal, statry na tarce o grubych oczkach parmezan, pomidor

sos: jogurt, odrobina majonezu, skórka cytrynowa, czosnek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sałata



Sałata, tuńczyk z puszki, pomidor, jajko na twardo, sos musztardowy (znaczy się oliwa, musztarda i cytryna

 

 

 

 

 

 

 

 

Sałata



sałata, pomidor, szynka, ser zółty (Lerdammer)

 

sos jogurtowo majonezowy

 

 

 

 

 

 

 

 

Sałata



sałaty mieszane, pomidor, ser kozi na ciepło

 

sos oliwa + ocet balsamiczny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sałata



Wymieszać: drobno posiekany szczypiorek z drobno posiekaną (porwaną )bazylią, ocet winny lub jabłkowy (ilość wg upodobań), kilka łyżek oliwy, sól, pieprz

 

fetę (prawdziwą) pokroić w kostkę

 

zalać sosem i porządnie wymieszać. Odstawić na minimum 30 minut

 

Sałatę umyć, wysuszyć, rozłożyć na talerzu wysypać na nią fetę, polać sosem

 

 

 

Sałata



Pieczarki obrać, pokroić, wrzucić do słoika, zalać sokiem z cytryny i odrobiną octu winnego, doprawić sporą ilością pieprzu; odstawić na minimum godzinę, co jakiś czas mieszając

 

Sałatę (tu tzw. insalatina) wymieszać z pieczarkami, pomidorami i wędzonym serem. Skropić octem balsamicznym

 

Sałata bardzo wykwintna

 



piersi z kurczaka 30 dag mieszanka do kurczaka: po szczypcie: soli, pieprzu, pieprzu cayenne, tymianku, rozmarynu łyżka oliwy, 5 plastrów ananasa z puszki [a jak świeży, to sałata jeszcze bardziej wykwitną będzie], dwie łodygi selera naciowego, pół główki sałaty "liść dębu" albo jakiejkolwiek innej, dwie garście winogron, garść pokrojonego na długie [5 cm] cienkiego szczypiorku sos: 4 czubate łyżki oliwy, łyżeczka musztardy miodowej, 2 łyżki wody mineralnej, 2 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny, pół łyżeczki cukru [najlepszy brązowy], sól, świeżo zmielony pieprz

 

Najpierw piersi kurczaka. Z wszystkich składników mieszanki drogą mieszania przygotowuję.... mieszankę. Do owej mieszanki wkładam piersi kurczaka i dokładnie je nią pokrywam. Odstawiam na kilkanaście minut. Po tym czasie grilluję, lub piekę w piekarniku w temperaturze około 200 stopni przez kilkanaście minut, tak by się ślicznie zrumieniły. Kiedy piersi kurczaka się pięknie złocą, czas na sos do sałaty. W jego przypadku czynię podobnie jak w przypadku mieszanki do kurczaka. Po prostu wszystkie składniki umieszczam w słoiku, słoik zakręcam i mieszam przez kilka chwil. Tyle czynności "przygotowawczych". Teraz czas na chwile twórczości, czyli na to, co sprawia, ze gotowanie takie fajowe jest. Na dużej tacy układam w sposób śliczny, a mniej więcej uporządkowany liście sałaty. Na liściach układam plastry ananasów. Ananasy posypuję selerem naciowym, pokrojonym w śliczne, ukośne plasterki. Na to wszystko rzucam ruchem niedbałym, ale precyzyjnym piersi kurczaka, które wcześniej pokroiłem na ukośne plastry. Pomiędzy plastry kurczaka wkładam kulki winogron. Sałatę polewam obficie sosem i dla jeszcze większej piękności i smakowitości posypuję szczypiorkiem. Sałata najlepsza "saute”, ale z bagietką też będzie smakowita.

 

Sałata chińska z wędzonką i parmezanem



dwie spore garście kapusty chińskiej, 6-7 plasterków dobrej wędzonki - boczku, polędwicy, szynki, łyżka oliwy, 4 ząbki czosnku, garść świeżo startego parmezanu, świeżo zmielony czarny pieprz Kapustę chińska myję dokładnie pod bieżącą wodę, suszę i odrywam najgrubsze końce łodyżek.

 

Układam fantazyjnie na talerzach. Czosnek obieram i kroję na cienkie plastry. Plastry wędzonki kroję na niezbyt mała kawałki - powiedzmy jeden plaster na 3 części. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam czosnek, smażę pół minuty mieszając, dodaję wędzonkę - tak by była w pojedynczej warstwie i smażę do jej lekkiego zrumienienia przez 1-2 minuty na dużym ogniu. Wędzonkę z czosnkiem wykładam na kapustę, posypuję szczodrze parmezanem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pysznie smakuje z kawałkiem świeżej bagietki.

 

Sałata Cobb

 



Sos (dressing) 1/4 szklanki octu z czerwonego wina (lub balsamicznego), 2 łyżeczki musztardy Dijon, sól i pieprz do smaku, 2 ząbki czosnku, posiekane, 2/3 szklanki oliwki

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin