Dieta kopenhaska.pdf

(509 KB) Pobierz
136794745 UNPDF
DIETA KOPENHASKA
Możesz schudnąć: 5 kg
DZIEŃ 3 ilO
śniadanie: kubek kawy
z kostką cukru
obiad: szklanka szpinaku,
duży pomidor, świeży
owoc np. grejpfrut
kolacja: 2 jajka na twardo,
5 plastrów chudej szynki.
5 liści sałaty z łyżką oliwy
z oliwek i sokiem z cytryny
OPINIA EKSPERTA
Plusy
• jest to kuracja bardzo
niskoenergetyczna
- dostarcza zaledwie
500 - 600 kcal na dobę
(tylko w jednym dniu
jest 800 - 900 kcal)
• opiera się na tanich i
prostych produktach
• trwa zaledwie 13 dni
i daje bardzo dobre
efekty
• obfituje w białko, a jego
nadmiar w połączeniu
z niedoborami węglowo-
danów i tłuszczów spra-
wia, że organizm spala
tkankę tłuszczową.
Minusy
• zgubione kilogramy
to nie ubytek głównie
tkanki tłuszczowej.
lecz w większym
stopniu efekt odwod-
nienia
• dieta bardzo obciąża
nerki, dlatego nie moż-
na jej polecać osobom
z chorobami nerek.
Nie jest bezpieczna
• trudno wytrzymać re-
żim; organizm czuje się
wycieńczony
• większość osób po tej
diecie powraca do swo-
ich nawyków i tyje
• przynajmniej przez
okres stosowania diety
trzeba łykać dodatkowe
witaminy i składniki mi-
neralne, bez których or-
ganizm nie funkcjonuje
prawidłowo.
Uwaga!
Gdy tylko poczujesz się
źle, pojawi się przyspie-
szone bicie serca czy
omdlenia - dietę mu-
sisz natychmiast
przerwać.
czas trwania: 13 dni
Kuracja ta (zwana też
szwedzką bądź trzynast-
ką) została prawdopodob-
nie stworzona w szpitalu
królewskim w Kopenha-
dze. Ze względu na swoją
skuteczność przy krótkim
czasie trwania, w ostat-
nich latach bije w Europie
rekordy popularności. Jest
to dieta bardzo rygory-
styczna, a każde odstęp-
stwo od menu powoduje,
że trzeba ją zaczynać od
początku. W ciągu 13 dni
zjadamy tylko określone
pokarmy. Codziennie nale-
ży wypijać 2 litry płynów.
Zabroniony jest alkohol
i słodycze. Nawet żucie
gumy może zaprzepaścić
efekty jej stosowania.
Uwaga! Dietę można powtó-
rzyć najwcześniej po roku.
DZIEŃ 4i 11
śniadanie: kubek czarnej
kawy z kostką cukru
obiad: 2 jajka na twardo,
1/2 kostki twarogu (100
g), duża marchewka
kolacja: 2 szklanki jogurtu
naturalnego, pół szklanki
kompotu z owoców (goto-
wany bez cukru, owoce do
konsumpcji)
DZIEŃ 5i 12
śniadanie: duża starta mar-
chew z sokiem z cytryny
obiad: duża porcja goto-
wanej chudej ryby np.
pstrąg
kołacja: befsztyk wołowy,
5 liści sałaty, 9 różyczek
gotowanych brokułów
Obowiązkowy jadłospis
DZIEŃ 1i8
śniadanie: kubek czarnej
kawy z kostką cukru
obiad: 2 jajka na twardo,
duży pomidor, szklanka
gotowanego szpinaku
kolacja: befsztyk wołowy
(20 dag), 5 liści sałaty
z łyżką oliwy z oliwek
i sokiem z cytryny
DZIEŃ 6 i 13
śniadanie: kubek czarnej
kawy z kostką cukru,
grzanka
obiad: gotowany, mały kur-
czak bez skóry, 5 dużych li-
ści sałaty z łyżką oliwy
z oliwek i sokiem z cytryny
kolacja: 2 jajka na twardo,
duża marchew
DZIEŃ 2 i9
śniadanie: kubek czarnej
kawy z kostką cukru
obiad: befsztyk wołowy,
5 liści sałaty z łyżką oliwy
z oliwek, świeży owoc
np. jabłko
kolacja: 5 plastrów chudej
szynki, 2 szklanki jogurtu
naturalnego
DZIEŃ 7
śniadanie: kubek czarnej
kawy bez cukru
obiad: kawałek gotowane-
go chudego mięsa, świeży
owoc np. kiwi
kolacja: nic
136794745.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin