Wątróbka z ryżem i papryką.rtf

(7 KB) Pobierz
W¹tróbka z ry¿em i papryk¹

tróbka z ryżem i papryką

 

Składniki na 4 porcje:

szklanka ryżu

cebula

bek czosnku

15 dag kurzej wątróbki

10 dag mieszanego mięsa mielonego

2 łki oleju (najlepiej sojowego)

po małej papryce czerwonej i zielonej

pół szklanki Bulionu warzywnego WINIARY

natka pietruszka

mielony kminek

l, pieprz

 

Ryż opłucz na sicie w zimnej wodzie, a następnie wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na sypko (około 15-20 minut).

 

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Papryki umyj, usuń z nich nasiona i dokładnie pokrój w kostkę. Wątróbkę opłucz, a potem pokrój na niewielkie kawałki.

 

Teraz rozgrzej w rondlu olej, zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj wątróbkę, mielone mięso i paprykę. Smaż około 5-8 minut, cały czas mieszając. Na koniec dopraw solą, pieprzem i dodaj pół łeczki mielonego kminku. Wsyp osączony ryż i wlej bulion. Wszystko razem podgrzej. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

 

Uwaga! Przed smażeniem umytątróbkę dokładnie osusz, bo inaczej będzie "pryskać" na patelni.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin