Kruche ciasto milionera.docprzep.doc

(134 KB) Pobierz
Kruche ciasto milionera (millionaires' shortbread)

Kruche ciasto milionera (millionaires' shortbread)

Dla czokoholików i toffiholików  tradycyjne szkockie ciasto. Ciasto ma 3 pyszne warstwy: maślany shortbread, delikatną, jedwabistą masę toffi (caramel) i czekoladę. Dzięki temu może smakować jednocześnie jak ciasto i batonik. Masę toffi można przygotować na kilka sposobów. Dwa są niezmiernie proste. Wystarczy gotować pod przykryciem puszkę mleka

słodzonego skondensowanego przez około 2 - 3 godziny. Powinna być cały czas zanurzona w wodzie (inaczej może eksplodować!). Szybciej i wygodniej kupić taką masę gotową masa krówkowa.Górną warstwę ciasta stanowi czekolada z dodatkiem masła. Upewnijcie się, że użyjecie czekolady dobrej jakości. Przy wyborze należy kierować się jej połyskiem - jest to znak, że była przygotowywana w odpowiedniej temperaturze przez właściwy czas. Ponadto powinna się łamać z charakterystycznym dla niej "trzaskiem".

Najlepiej przygotowywać 1 dzień przed podaniem, a przynajmniej kilka dobrych godzin. Doskonale się również kroi .Przepis pochodzi z książki " 120 wypieków", lekko go zmodyfikowałam (po przeczytaniu przepisów na to ciasto w). Polecam do wypróbowania!

Składniki na kruchy spód:

175 g mąki pszennej

125 g pokrojonego w kostkę masła

50 g pokruszonego brązowego cukru (można użyć cukru pudru)

Posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 19 x 29 cm. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z cukrem. Dodać masło, zagnieść. Wyłożyć do przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut, do złotego brązu.

Składniki na masę toffi, dwa sposoby:

1) użyć gotowej masy toffi w puszce masa krówkowa) - ja tak zrobiłam

2) gotować przez 2 - 3 godziny puszkę mleka skondensowanego słodzonego pod przykryciem

Masę z puszki wyłożyć na upieczony spód (jeśli masa zbyt stężeje - można chwilę podgrzać w mikrofali).

Składniki na masę czekoladową:

170 g mlecznej czekolady (ja dodałam w 30% gorzkiej)

3 - 4 łyżki masła

Czekoladę rozpuszczać w kąpieli wodnej, dodając stopniowo masło. Polewa powinna mieć taką gęstość, by można ją było swobodnie wylać z rondelka na masę karmelu. Jeśli jest zbyt gesta, dodawać masła, lecz ostrożnie, by nie przesadzić. W ten sposób polewa po ostudzeniu w lodówce będzie gładka.

Po wylaniu ostatniej wastwy ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.

Smacznego :)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin