PieprzowkaZestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż.20 ziaren pieprzu czarnego,1 lyzeczka cukru,1 l wodki czystej o mocy 40ż.1. Do butelki z wodka wrzucic pieprz, wymieszac, butelke szczelnie zakorkowac.Macerowac 2-3 tygodnie. Nastepnie plyn zlac znad pieprzu.2. Lyzeczke cukru wsypac do rondelka. Podgrzac, az cukier sie zbrazowi. Nastepnie zdjac z ognia, zalac niewielka iloscia wody i mieszac do rozpuszczeniacukru. Ponownie zagotowac i odparowac do objetosci 1 lyzeczki. Po ostudzeniudodac do wodki.3. Wodke wymieszac i przed spozyciem odstawic na 2-3 dni.- Chcac sporzadzic pieprzowke bardziej ostra, powinnismy dodac nieco wiecejpieprzu lub uzyc wodki o mocy 45ż.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 26.
marienka76