MATURA_2001STR242_243.DOC

(47 KB) Pobierz
242

242

zadanie 8

Wyjaśnij czym spowodowane są różnice w budowie układów pokarmowych lisa i zająca.

Informacja do zadania 9 i 10.

zadanie 9

Nazwy poszczególne części żołądka przeżuwaczy oznaczone na rysunku numerami: l. 2, 3. 4.

zadanie 10

W oparciu o rysunek i własną wiedzę biologiczną określ, w której części żołądka przeżuwaczy następuje strawienie pobranego pokarmu.

Informacja do zadania 11  i  12.

zadanie 11

Nazwij organizm, który przedstawia powyższy rysunek.

zadanie 12

Wyjaśnij w jaki sposób organizm ten przystosował się do półpasożytnictwa.

Informacja do zadania 13 i 14.

Tabelka przedstawia niektóre z witamin:

Oznaczenie literowe

 

Pełna nazwa

 

Znaczenie dla organizmu

 

A

 

 

 

zapewnia normalne funkcjonowanie naskórka, prawidłowe widzenie, normalny wzrost, odporność na zakażenie ropne

 

2.

 

Kalcyferol

 

3.

 

 


zadanie 13

Uzupełnij tabelkę wpisując w miejsca oznaczone cyframi l, 2, 3 prawidłowo: pełną nazwę, oznaczenie literowe i znaczenie dla organizmu.

zadanie 14

Wyjaśnij, jaka jest zależność pomiędzy enzymami a witaminami.

Informacja do zadania 15.

Spożywanie pokarmu ubogiego w określone witaminy może być przyczyną różnych schorzeń człowieka. Niektóre z nich objawiają się:

a)   krwawieniem i owrzodzeniem dziąseł, wypadaniem zębów

b)   zapaleniem nerwów i przykurczem mięśni

zadanie 15

Podaj nazwy witamin, których niedobór wywołują opisane wyżej objawy.

Informacja do zadania 16.

Oddzielono białko od żółtka i dodano 100 cm3 1% roztworu NaCI, tak aby powstał klarowny płyn. Płyn rozlano do probówek (nie więcej niż 'A probówki). Ciągle potrząsano, by spowodować lekkie ścięcie białka, aż do powstania białego płynu. Następnie do każdej probówki dodano tyle samo co białka następujących substancji

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin