Ciasta na Pizze - sprawdzone przepisy.rtf

(9 KB) Pobierz

Ciasto na pizzę

Przepis  wstępny.

> Straszna ilość ciasta pizzowego mi wychodzi na jedną czarną blachę

> standardową z wyposażenia piekarnika.

Rzeczywiscie proporcje jak na pulk wojska.

 

>Jak dam 1/4 z tych ilości- będzie dobrze?

 

Ja robię z takich proporcji: 225 g mąki krupczatki lub pół na pół mąka krupczatka z szymanowską ,

1 łyzeczka suchych drożdży, 1 łyzeczka soli, 1 lyzeczka oliwy z oliwek 125-150 ml letniej wody.

Z tego

wychodzi mi piekarnikowa blacha cienkiego ciasta.

 

1. Sprawdzony Przepis.

500 gram mąki tortowej przesiać kilka razy, zrobić w środku dziurę, wlać 200

ml mleka, 40 gram pokruszonych drożdży, odstawić na 30 min.

Potem dodać łyzkę cukru, łyzkę przyprawy do kuchni włoskiej kamis, dodać 3

łyżki oliwy z oliwek i ładenie wszystko wymieszać. Uformować kulę, wyciąć w

środku krzyż, posypać mąką i odstawić na kolejne 30 min. Gotowe.

 

2.

Mam nowy patent na pieczenie - smaruję blaszkę i ciasto oliwą z

wyciśniętym czosnkiem - ciasto jest wtedy chrupiące, ale pulchne, naprawdę

super.Poza tym oczywiście włączenie funkcji grill w ostatnich minutach pieczenia

daje bardzo dobry efekt przypieczenia sera.

 

3.

Moje proporcje to ok. 400 g tortowej ( jest dostepna królowa mąk tortowych

typ 400- jak pamietam ktos kiedys pisał ze na podobnej mące robią Włosi) ,

drozdze, łyzeczka cukru + łyzeczka soli i pół szklanki wody ciepłej. Żadnych

innych składników. Jeszcze nie zdażyło sie, zeby ciasto nie wyszło.

A sos proponuje samemu zrobic. Z serów pasuje mi morski lub jeszcze lepiej

Mozarella.

 

4.

Przepis sprawdzony wielokrotnie. Nawet przez Teściową:)

Składniki: 1 szklanka letniej wody, 2 łyżeczki cukru, pół kostkidrożdży, 3 szklanki mąki,

1 łyżeczka soli, 1 łyżka masła, 3  łyżkioleju.

W szklance letniej wody rozpuść jedną łyżeczkę cukru i drożdże. dobrze wymieszaj i

odstaw na 15 - 20 minut. Do miski wsyp 2,5 szklanki mąki,łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru,

dodaj łyżkę masła i 3 łyżki oleju i wyróbciasto - możesz  mikserem albo  ręcznie.

Jak już pomieszasz wszystkie składniki, dodaj zawartość szklanki z zaczynem i wymieszaj

ponownie i dokładnie. Wyrobione ciasto przykryj sciereczką i odstaw wciepłe miejsce bez

przeciągów na pół godzinki. Wstaw piekarnik na temperaturę 180 stopni i na dolne i górne

grzanie. po pół godzinie wysyp na blat pozostałą pół szkalnki mąki, weź ciasto (będzie się 

lepić) i korzystając z podsypanej mąki uformuj nieklejącą się kulę. Następnie tę kulke staraj

się jak najbardziej rękami rozpłaszczyć nadając jej pożądany kształt i grubość (u mnie ciacho

starcza na okrągły blat do pizzy o średnicy 40-50 cm, dość cienki taki ok. 1 cm).

Przygotuj sobie forme do pieczenia - posmaruj dno masłem i obsyp mąką (nadmiar mąki

wytrząśnij). Ciasto staraj się uformować na kształt formy. jak już uformujesz wstawiasz do

piekarnika nagrzanego na 15 -20 minut. po wyjęciu z piekarnika posmaruj ciasto z wierzchu

olejem (z czosnkiem lub/i przyprawami), następnie ketchupem lub przecierem pomidorowym z

przyprawami, posyp delikatnie serem (nie za grubo), ułóż składniki jakie chcesz i wstaw do

piekarnika na 10-15 minut (jak się zarumienią składniki), po czym wyciągnij znowu pizze i

posyp ją serem ostatecznie - grubo i wstaw na czas potrzebny do roztopienia sera. koniec.

Pozdrawiam, Korniejewowa

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin