Sernik.doc

(21 KB) Pobierz
Sernik „Isaura”

 

Sernik „Isaura”

 

CIASTO:

 

1.5 szklanki mąki;

½ szklanki cukru;

3 łyżki kakao;

1 margaryna;

3 łyżeczki proszku do pieczenia;

4 jaja;

5 łyżeczek wody;

 

Margarynę rozpuścić dodać cukier, wodę i kakao – wszystko gotować 5 min. na wolnym ogniu. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka, dokładnie wymieszać. Odlać ½ szklanki i ostudzić, do reszty dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę, wszystko dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

 

SER:

 

1 białego, tłustego sera;

½ kostki margaryny lub masła;

1.5 szklanki cukru;

1 budyń waniliowy lub śmietankowy;

1 cytryna;

6 jaj;

10dag rodzynek;

 

Ser trzy razy przekręcić przez maszynkę, margarynę rozetrzeć i dodawać po łyżce sera, cukru, budyniu, 1 żółtko; wszystko wymieszać. Cytrynę umyć i całą zetrzeć na tarce. Na końcu dodać pianę ubitą z 6 białek, wszystko lekko wymieszać. Na ciasto wykładać ser, piec 1h. w temp. 200ºC. Po upieczeniu polać polewą.

 

                                                                                    Sernik

 

CIASTO:

 

5 żółtek;

3 szklanki mąki;

2 łyżeczki proszku do pieczenia;

5 łyżek cukru;

1 margaryna kasia;

 

MASA SEROWA:

 

80 dag sera tłustego lub półtłustego;

puszka brzoskwiń;

1 jajko;

½ kostki masła;

½ szklanki cukru; zapach;

1 budyń śmietankowy lub waniliowy

 

Wszystko razem utrzeć na jednolitą masę(bez brzoskwiń). Ciasto podzielić na dwie części jedną rozwałkować na blachę, a drugą wstawić do lodówki. Na ciasto wyłożyć masę serową, na to wyłożyć brzoskwinie następnie piana, a na wierzch zatrzeć na tarce drugą część ciasta.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin