Pieczarki faszerowane z boczkiem
Składniki:
12 dużych pieczarek 100 g mielonego mięsa 100 g żółtego sera białko 1 cebula 1 łyżeczka oleju 1 łyżka bułki tartej 12 plastrów wędzonego boczku 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, odciąć nóżki, kapelusze delikatnie posolić.Nóżki kapeluszy i cebulę drobno posiekac i usmażyć na oleju razem z drobno posiekaną cebulą. Dodać mielone mięso i smażyć aż zmieni kolor.Przestudzoną masę dokładnie wymieszać z połową posiekanej natki, startym serem i białkiem. Doprawić i nałożyć do kapeluszy pieczarek. Jeśli masa jest za rzadka, zagęścić przed włożeniem tartą bułką.Pieczarki ułożyć na blasze piekarnika, każdy kapelusz przykryć plastrem boczku. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać resztą natki.
Raniaja