Dieta w chorobach wątroby
Choroby wątroby obejmują szereg jednostek chorobowych takich jak stan po przebytym wirusowym zapaleniu wątroby, w przewlekłym aktywnym zapaleniu wątroby, w marskości wątroby w stłuszczeniu wątroby. W leczeniu tych chorób w okresie wydolności wątroby stosuje się dietę wysokobiałkową, normotłuszczową z ograniczeniem błonnika. Stosowanie tej diety w okresie wydolności wątroby w czasie rekonwalescencji po wzw czy marskości wątroby dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych potrzebnych do wyrównania niedoborów powstałych w czasie trwania choroby oraz do regeneracji zniszczonych wskutek choroby komórek wątrobowych.Natomiast w przypadku kiedy z powodu choroby dochodzi do niewydolności narządu stosuje się dietę niskobiałkową.
Często mimo prawidłowego leczenia podstawowej choroby wątroby może dojść upośledzenia jej funkcji i konieczności ograniczenia proponowanych w diecie zasad żywienia, a nawet zupełnej ich zmiany. W zależności od stopnia wydolności wątroby, nasilenia obrzęków, wodobrzusza, stopnia niedożywienia czy współistnienia innych chorób (żylaki przełyku, niewydolność nerek), współistnienia zaparć , biegunek lub bólu brzucha dieta może ulec modyfikacji do diety niskotłuszczowej i niskobiałkowej.Duże znaczenie w chorobach wątroby ma indywidualne dostosowanie diety w zależności od rodzaju i fazy choroby, ogólnego stanu zdrowia chorogo i w razie wątpliwości zawsze niezbędna jest konsultacja lekarska.
Wirusowe zapalenie wątroby
Wirusowe zapalenie wątroby ( WZW) może być spowodowane wirusami różnego typu, chociaż najczęściej stwierdza się zakażenie wirusem typu A lub B a znacznie rzadziej C. Zakażenie wirusem typu A odbywa się drogą pokarmową, natomiast wzw typu B i C parenteralną. Podstawowym sposobem leczenia wirusowego zapalenia wątroby w okresie aktywnym jest dieta niskobiałkowa, natomiast w późniejszym okresie rekonwalescencji stosuje się dietę wysokobiałkową.
Przewlekłe zapalenie wątroby
Jeśli w przebiegu wzw typu B lub C nie dojdzie do eliminacji wirusa z organizmu dochodzi do rozwoju przewlekłego zapalenia wątroby, które może doprowadzić do marskości wątroby lub pierwotnego raka wątroby.
Marskość wątroby
Marskość wątroby, to stan w którym dochodzi do przebudowy prawidłowej tkanki wątroby, w której pojawia się bezwartościowa dla tego narządu tkanka włóknista, doprowadzając do upośledzenia funkcji wątroby i w konsekwencji do jej niewydolności. Choroba najczęściej występuje u osób po przebyte wirusowe zapalenie wątroby typ B lub C oraz u osób nadużywających alkohol.
Stłuszczenie wątroby
Stłuszczenie wątroby to choroba polegająca na zwiększeniu w wątrobie zawartości tłuszczu powyżej 50% spowodowana najczęściej nadmiernym spożyciem wysokoenergetycznych, tłustych produktów, działaniem czynników toksycznych (zakażenie, zatrucie grzybami, alkoholizm), zaburzeniami metabolicznymi.
Składniki pokarmowe w diecie w chorobach wątroby
Białko
Białko stosowane w diecie wysokobiałkowej powinno być w pełni wartościowe czyli powinno zawierać wszystkie niezbędne organizmowi aminokwasy. W diecie wysokobiałkowej należy zwiększyć spożycie wysokogatunkowych produktów pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego takich jak mięso, przetwory zbożowe, mleko, twaróg, jogurt, kefir ryby, drób, jajka kurze i sery.
Tłuszcze
W wyrównanych chorobach wątroby, bez objawów żółtaczki, gdy dieta zawiera wystarczającą ilość białka, tłuszcze, zwłaszcza łatwo strawne tj. masło, śmietanka, oliwa z oliwek, margaryny miękkie, są dobrze tolerowane.W wyrównanych chorobach wątroby przebiegających bez dodatkowych schorzeń ilość tłuszczu w diecie powinna zaspokajać 25% - 30% zapotrzebowania energetycznego organizmu i wynosić około 1g/kg na dobę zalecanej należnej wagi ciała.Zaleca się stosowanie łatwo strawnych tłuszczów zwierzęcych pochodzących z mleka, masła i śmietanki oraz tłuszcze roślinne takie jak oleje, oliwa z oliwek czy margaryny miękkie. W chorobach jelit mleko należy podawać w ograniczonych ilościach i raczej rozcieńczone (jako dodatek do potraw), gdyż często powoduje wzrost dolegliwości.Zabrania się spożywania tłuszczów stałych o dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (np. smalec, słonina, boczek, gorsze gatunki margaryny i masła roślinnego).Ograniczenie ilości tłuszczów do około 40-50 g na dobę należy zastosować w przewlekłym stłuszczeniu wątroby, przewlekłym zapaleniu trzustki i w niektórych zespołach złego wchłaniania oraz w przypadku miażdżycy, nadwagi kamicy pęcherzyka żółciowego czy zapalenia pęcherzyka żółciowego.
Węglowodany
Węglowodany powinny stanowić około 50% dostarczonej energii. Zaleca się spożywanie węglowodanów złożonych pochodzących z pieczywa, makaronów, drobnych kasz czy ziemniaków.
Ograniczeniu wymaga również spożycie cukrów prostych zawartych w cukrze, słodyczach czy owocach. Z cukrów prostych dozwolona jest fruktozę zawarta w miodzie w niewielkich ilościach.W przypadku wzdęć ograniczeniu wymaga spożycie błonnika zawartego w warzywach kapustnych, strączkowych, cebulowatych, burakach, czereśniach, śliwkach i gruszkach.
Witaminy
U pacjentów z chorobami wątroby często dochodzi do niedoborów witamin spowodowanych gorszym wchłanianiem, użytkowaniem oraz magazynowaniem przez wątrobę. Zaleca się więc spożywanie większej ilości produktów zawierających następujące witaminy:
Witamin A (awitaminoza prowadzi do zaburzenia widzenia) – tłuszcze rybie (tran), wątroba, mleko, śmietanka, masło, żółtka jaj, zielone i żółte warzywa (marchewka, pomidory, zielona sałata, zielona pietruszka)
Witamina C (awitaminoza prowadzi do wzmożona kruchość naczyń) - owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, maliny, truskawki, agrest, kiwi, owoce cytrusowe, pomidory, kalafiory, zielona pietruszka)
Witamina K (awitaminoza wydłużony czas krwawienia) - zielone warzywa liściaste, pomidory, truskawki, wątroba.
Witaminy z grupy B (awitaminoza prowadzi do zmian troficznych na skórze i błonach śluzowych) mięso, podroby, nabiał, ryby, jaja, produkty zbożowe, drożdże piwne.
Jednak wobec ograniczeń w spożywaniu warzyw i owoców należy uzupełnić niedobór odpowiednich witamin za pomocą specjalnych preparatów witaminizujących.
Wskazówki technologiczne dotyczące przygotowywania pokarmów
Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek dotyczących przyrządzania potraw dla osób chorujących na choroby wątroby.
Najwłaściwszą formą przygotowywania posiłków jest gotowanie w wodzie, na parze, pod ciśnieniem.
Można stosować duszenie i pieczone bez dodatku tłuszczu w żaroodpornym naczyniu, pergaminie lub folii aluminiowej.
Warzywa podaje się w postaci gotowanej, rozdrobnionej jako przeciery lub surówki, jako soki.
Owoce spożywa się w postaci soków lub przecierów (bez pestek i skórek).
Zupy zaprawia się śmietaną, surowym masłem lub zawiesiną z mąki i mleka.
Warzywa najlepiej podawać w postaci surówek z dodatkiem oleju (oliwa, olej roślinny, mały kawałek świeżego masła)), gotowane w wodze lub na parze, oraz w formie soków.
Potrawy zalecane i niewskazane w chorobach wątroby
estawienie potraw wskazanych do spożywania przez osoby z chorobami wątroby oraz tych, których spożycie należy ograniczyć lub wyłączyć ze swojej diety.
Nazwa produktu lub potrawy
Zalecane
Zalecane w umiarkowanych ilościach
Przeciwwskazane
Produkty zbożowe
Pieczywo pszenne, jasne, kasza manna, płatki owsiane, kiełki pszenne, biszkopty, herbatniki, sucharki
pieczywo pszenno-razowe, chleb z dodatkiem soi, słonecznika, makaron, ryż
kasza gruboziarnista (kasza gryczana, pęczak), makarony grube
Mleko I Przetwory
mleko słodkie, mleko kwaśne, kefir, jogurt, twarożek, śmietanka 12 %
mleko świeże lub zsiadłe, niezbyt tłuste mleko, maślanka, sery białe i sery twarogowe, ser żółty
mleko tłuste lub zbyt kwaśne, ser twardy, ser tłusty dojrzewający, ser topiony
Jaja
1 jajko gotowane na miękko dziennie, białko jako dodatek do potraw
jaja na twardo, jaja smażone na tłuszczu, jaja faszerowane
Mięso i ryby
chude mięso (kurczak, indyk, królik), chude ryby (dorsz, szczupak, sandacz, leszcz, lin, karaś, szczupak, flądra), chude wędliny (szynka, polędwica, szynka z drobiu), drób lub ryby w galarecie
mięsa czerwone (wołowina, cielęcina, dziczyzna)
Tłuste mięso (wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki), podroby , tłuste ryby (węgorz, karp, łosoś, śledzie), sardynki i konserwy rybne, tłuste lub zawierające ostre przyprawy konserwy (salceson, pasztetówka, paprykarz)
masło, margaryny miękkie, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, sojowy
smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde, tłusta śmietanka, olej rzepakowy
Warrzywa
ziemniaki, marchew, sałata zielona, młoda dynia, pietruszka, sok z czarnej rzodkwi, brokuły, pietruszka
szpinak, botwina i buraki, szparagi, zielony groszek, rabarbar, por, seler, kalarepa, ogórki, pomidory
warzywa kapustne (kapusta, kalafior, brukselka), rzodkiewka, cebula, czosnek, wszelkie warzywa strączkowe (groch, fasola, fasolka szparagowa), dojrzała dynia i grzyby
owoce
jabłka, wiśnie, morele, brzoskwinie, melony, wszystkie owoce cytrusowe (pomarańcze, mandarynki, grejpfruty), winogrona (bez skórek i pestek), banany, owoce jagodowe w postaci przecierów (czarne porzeczki, maliny, truskawki)
arbuz, agrest, borówki, poziomki, truskawki, maliny, porzeczki, czereśnie, gruszki, śliwki, figi, daktyle, migdały i ananasy
Uwagi dr Piotra Piniewskiego
ZALECENIA OGÓLNE
Nie należy pić alkoholu
5 razy dziennie należy jeść owoce i warzywa - należy je spożywać jako przekąski lub dodatki do posiłków głównych
Należy jeść kilka niewielkich posiłków zamiast trzech dużych
Należy unikać pokarmów ciężkostrawnych (m. in. tłuste potrawy, niedojrzałe owoce, wzdymające warzywa)
Należy odżywiać się w sposób różnorodny
Należy przestrzegać prawidłowego sposobu przyrządzania potraw (duszenie, gotowanie w szybkowarze oraz beztłuszczowe smażenie na patelni teflonowej - pożywienie nie traci cennych składników i witamin)
Należy jeść powoli, unikać zbyt gorących i zbyt zimnych potraw
Należy spożywać świeże produkty - w nich zawarte są wszystkie składniki odżywcze. Nie wolno spożywać produktó przeterminowanych lub zepsutych, gdyż zawarte w nich toksyny są bardzo szkodliwe dla wątroby
Należy spożywać produkty z upraw ekologicznych
MIĘSO I PRODUKTY MIĘSNE
mięso należy spożywać nie częściej niż 2 razy w tygodniu
zalecane jest mięso chude (np. kurczak, indyk)
potrawy należy przyrządzać z niewielką ilością tłuszczu, najlepiej na oliwie z oliwek
Zalecane:
kurczak, indyk
dzika kaczka, kuropatwa, bażant
kiełbasa drobiowa
chude mięso wieprzowe
chuda szynka
chude mięso wołowe
dziczyzna
Niewskazane:
kotlety, mięso panierowane
golonka, słonina
mocno solona surowa szynka
kiełbasa smażona, kaszanka, wątrobianka
nóżki w galarecie, pasztety
gęś
RYBY
należy unikać tłustych i panierowanych ryb, a zamiast niż spożywać gatunki chude
najzdrowsze ryby są gotowane lub duszone
dorsz
okoń
łosoś
flądra
śledź
karp
węgorz
makrela
sardynki w oleju
filet rybny panierowany
konserwy rybne
OWOCE I WARZYWA
owoce i warzywa powinny znajdować się w codziennym jadłospisie jako źródło witamin i składników mineralnych
należy spożywać produkty z upraw ekologicznych, dzięki którym wątroba nie jest obciążana toksycznymi substancjami
warzywa powinny być duszone lub gotowane na parze
należy kupować warzywa sezonowe, aby uniknać produktów szklarniowych
warzywa należy myć krótko pod bieżącą wodą, inaczej tracą cenne składniki
marchew, buraki, ziemniaki
kalarepa, cukinia, pomidory
szparagi, brokuły, szpinak, cykoria, sałata
dojrzałe jabłka, truskawki, kiwi
dojrzałe brzoskwinie, morele, banany
pomarańcze, mandarynki
cebula, groch, fasola, soczewica
białą kapusta, czerwona kapusta, kapusta włoska
frytki, smażone ziemniaki
sałatka ziemniaczana z majonezem
zbyt kwaśne owoce, np. grapefruit
niedojrzałe lub przejrzałe owoce
MLEKO I PRODUKTY MLECZNE
mleko i produkty mleczne są ważnym składnikiem codziennego jadłospisu zarówno dla osób zdrowych jak i chorych na wątrobę
zawartość tłuszczu w serach nie powinna przekraczać 30%
świeże, chude mleko
maślanka
jogurt
chudy twarożek
tłuste gatunki sera
ser topiony, ser żółty
gotowe napoje mleczne (np. kakao)
JAJKA
najnowsze badania dowodzą, że chorzy na wątrobę nie muszą unikać spożywania białka
należy spożywać swieże jajka (przechowywane nie dłużej niż tydzień)
jajka należy przechowywać w lodówce
jajko gotowane
omlet z niewielką ilością tłuszczu
naleśnik z niewielką ilością tłuszczu
jajko sadzone
jajecznica ze słoniną
PIECZYWO I PRODUKTY ZBOŻOWE
zalecane jest spożywanie produktów pełnoziarnistych
produkty pełnoziarniste mogą powodować wzdęcia, uniknąć ich można poprzez stopniowe wprowadzanie tych produktów do diety
należy unikać produktów z białej mąki, gdyż brak w nich cennych składników
chleb razowy
chleb ciemny
sucharki
ryż, grysik
płatki owsiane
makaron
biały chleb
świeży chleb
kukurydza
orzechy
DODATKI DO PIECZYWA I PRZYPRAWY
sól należy stosować w niewielkich ilościach, preferowana sól jodowana i niskosodowa
należy unikać ostrych przypraw
masło roślinne, miód pszczeli
łagodne curry, papryka, cynamon
kminek, koper włoski, anyż
świeże i suszone zioła, musztarda (niezbyt ostra)
sok cytrynowy, ocet owocowy, ocet winny
krem czekoladowy
masło orzechowe
majonez
chili, chrzan i inne ostre przyprawy
cukier
NAPOJE
zawsze należy pamiętać: alkohol to wróg wątroby
należy unikać zbyt gorących i zbyt zimnych napojów
dziennie należy wypijać 2 litry płynów
napoje należy pić przez cały dzień
woda mineralna niegazowana
kawa w małych ilościach
słaba herbata (owocowa lub ziołowa)
soki owocowe (ewentualnie rozcieńczone)
soki warzywne (ewentualnie rozcieńczone)
produkty z kwaśnego mleka
alkohol
napoje gazowane
duże ilości kawy
SŁODYCZE
obowiązuje zasada: jeść z umiarem
wybierać produkty najmniej kaloryczne, np. ciasto owocowe zamiast tortu, jogurt zamiast budyniu
świeże ciasto owocowe
ciasto drożdżowe
biszkopty
jogurt owocowy
Niewskazane:praliny i czekoladanugat i marcepantorty śmietanowe i kremowegotowe budynie i kremypączki, racuchy, faworkiciasto francuskieTŁUSZCZE
obowiązuje zasada: w miarę możliwości unikać tłustych potraw
należy zwracać uwagę jaki tłuszcz spożywamy, tłuszcz pochodzenia roślinnego jest ważnym źródłem energii
zalecane jest używanie olejów tłoczonych na zimno (oliwa z oliwek, olej z pestek winogron), gdyż zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np. kwas linolenowy)
do smażenia i duszenia należy używać oliwę zamiast masła
zbyt duże spożycie tłuszczu sprzyja nadwadze, stłuszczeniu wątroby i przedwczesnej miażdżycy naczyń
margaryna roślinna
niewielkie ilości masła
oliwa z oliwek tłoczona na zimno
olej słonecznikowy
olej z kiełków pszenicy lub pestek winogron
masło w dużych ilościach
margaryna użyta do pieczenia lub smażenia
tłuszcz palmowy lub kokosowy
smalec
PRZYKŁADOWE MENU:Śniadanie:
chleb razowy z dżemem i chudym twarożkiem
1 filiżanka kawy
świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
musli owocowe
Drugie śniadanie:
1 jabłko i 2 nektarynki
Obiad:
filet z łososia, ziemniaki w mundurkach
szpinak, sałatka owocowa
Podwieczorek:
herbata ziołowa
Kolacja:
chleb razowy z niewielką ilością masła roślinnego
chudy ser
sałata lub cykoria, pomidory
herbata
UWAGI:
jeżeli stłuszczenie wątroby jest wynikiem otyłości, należy dążyć do ostrożnej redukcji masy ciałą
w okresie zaostrzenia zapalenia wątroby często występuje nietolerancja produktów mlecznych, których wówczas należy unikać
w marskości wątroby z jednoczesnym wodobrzuszem należy zrezygnować z soli. Dopuszczalne jest spożywanie 1-3 g soli dziennie. Należy unikać produktów solonych.
w przypadku wystąpienia zaburzeń funkcji mózgu wskazane może być zmniejszenie spożycia białka. Niezbędna jest wówczas kosnultacja z lekarzem, który ustali indywidualnie jego ilość (np. 40 g dziennie).
W chorobie wątroby
Stosowana w chorobie miąższu wątroby w okresie jej wydolności. Wysokobiałkowa z ograniczeniem tłuszczów. Bezwzględny zakaz picia alkoholu oraz unikanie wysiłków fizycznych.
Dieta wykluczająca potrawy smażone. Węglowodany dostarcza pod postacią skrobii. Posiłki zawierające białko zwierzęce spożywane 5 razy dziennie.
Dozwolone/Zabronione
Przepisy
Mąka, potrawy z mąki
Dozwolone
mąka pszenna, kukurydziana, ziemniaczana; pieczywo z mąki pszennej białe i ciemne (np. chleb Grahama), czerstwe (z poprzedniego dnia); sucharki, grzanki opiekane bez tłuszczu; gotowane potrawy z mąki, jak delikatne, miękkie kluski, drobny makaron
madziewicz