PAWI OGON.docx

(11 KB) Pobierz

****PAWI OGON***

*6jajek

*1 szklanka cukru

*1 szklanka mąki tortowej

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

**UPIEC BISZKOPT**

 

CIASTO KRUCHE

*3 szklanki mąki

*1 kostka margaryny

*1/2 szklanki kwaśnej śmietany

*1 jajko

*1 żółtko

*3/4 szklanki cukru pudru

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

****powidło śliwkowe

****15 dag orzechów mielonych

******WYKONANIE*****

Na stolnicę wsypać mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia,dodać margarynę i posiekać nożem.Cukier puder utrzeć z jajkami i dodać do mąki,dodać śmietanę i zarobić ciasto.Włożyć do lodówki na 2 godziny.Ciasto podzielić na 4 części-z 1 części upiec placek-20-30 minut.Trzy części rozwałkowaćosobno na długość blaszki-posmarować powidłem śliwkowym,posypać mielonymi orzechami i zwinąć rolady-piec około 30 minut

*****KREM*****

*1 litr mleka

*1 szklanka cukru

*3 jajka

*4 łyżki mąki pszennej

*5 łyżek mąki ziemniaczanej

*1 koska margaryny

*****WYKONANIE KREMU****

W 1 szklance mleka rozrzepać jajka i obie mąki.Resztę mleka zagować z cukrem i ugotować budyń z obydwóch mąk i jajek.Margarynę urzeć i dodawać po trochu zimny budyń.

*****PRZEŁOŻENIE CIASTA***

Na upieczone kruche ciasto wyłożyć połowę kremu na kremie ułożyć upieczone rolady-pomiędzy rolady wlać tężeją dowolnego koloru galaretkę(2 galaretki w 3 szklanka wody)Po zastygnięiu galaretek nałożyć 2 połowę kremu i przykryć biszkoptem-polać polewą.

******SMACZNEGO!!!****

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin