Odc. 13 - Prosto z targu.doc

(37 KB) Pobierz
1

1. Bakłażany z parmezanem

Składniki:

·         2 średniej wielkości bakłażanu, obrane ze skórki

·         2 szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro

·         1 szklanka mąki pszennej

·         6 dużych jaj, rozbitych widelcem z 1/2 szklanki startego sera parmezan

·         350 g mozzarelli w plasterkach

·         6 łyżek startego parmezanu

·         3 szklanki sosu marinara

·         oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój bakłażana w okrągłe plastry o grubości ok. 6 mm. Obficie posyp solą i pozostaw na godzinę w durszlaku do odcieknięcia. Następnie wysusz plastry ręcznikiem papierowym.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Natłuść oliwą płytką formę lub naczynie żaroodporne i wyłóż na dno sos marinara.
  3. Wymieszaj na talerzyku bułkę tartą ze startym parmezanem. Panieruj bakłażana w mące, potem w jajku i na końcu w mieszance bułki tartej z parmezanem.
  4. Rozgrzej patelnię i wlej na nią oliwę na wysokość odpowiadającą grubości bakłażana. Smaż z obydwu stron na brązowo-złoty kolor. Połóż usmażonego bakłażana na papierowy ręcznik w celu odcieknięcia. Posól jedną stronę bakłażana.
  5. Wyłóż na sosie marinara warstwę bakłażanów. Posyp wierzch dwoma łyżkami parmezanu. Wyłóż kolejną warstwę sosu i przykryj warstwą mozzarelli. Następnie poukładaj warstwę bakłażanów, parmezanu, sosu, mozzarelli i 2 łyżek parmezanu.
  6. Piecz przez ok. 20-30 minut. Wyciągnij z piekarnika i pozostaw na 10 minut do ostygnięcia a następnie podawaj.

2. Zapiekanka z cukinii i kabaczka

Składniki:

·         2 średnie cukinie

·         2 średnie kabaczki

·         1 łyżeczka soli

·         1/4 szklanki suszonego na słońcu pesto z pomidorów

·         1 łyżka posiekanego oregano

·         1 łyżka posiekanej natki pietruszki

·         1/4 szklanki oliwy z oliwek

·         1-2 duże szalotki, pokrojone w cienkie plasterki wzdłuż

·         1 szklanka bułki tartej Buddy’ego Valastro (lub zwykłej bułki tartej)

·         1 i 1/2 szklanki startego sera Fontal lub Bel Paese

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Pokrój na cienkie plasterki (cieńsze niż 5 mm) cukinię i kabaczki. Posól plastry kabaczka icukinii i pozostaw w durszlaku do odcieknięcia na 15 minut. Osusz je następnie ręcznikiem papierowym.
  2. W dużej misce wymieszaj razem pesto, przyprawy oliwę z oliwek i szalotki. Dodaj kabaczka z cukinią i wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej całość do płytkiej formy do pieczenia. Przykryj folią i piecz ok. 20 minut.
  3. W tej samej misce, w której mieszano kabaczka i cukienię (bez mycia i wycierania) wsyp bułkę tartą i sery aby nasiąknęły resztką oliwy pozostałej w misce.
  4. Wyjmij zapiekankę z piekarnika. Zdejmij folię z zapiekanki, wysyp na wierzch bułkę tartą i sery. Piecz kolejne 20 minut bez przykrywania. Po wyjeciu z piekarnika pozostawić na 10 minut do ostygnięcia.

3. Botwinka

Składniki:

·         4 pęczki boćwinki (buraka liściowego), wszystkie białe lub wszystkie czerwone, nie mieszać kolorów buraków, ok. 1,5 kg

·         1/4 szklanki oliwy z oliwek

·         3 ząbki czosnku, posiekane

·         1 puszka pomidorów w kawałkach

·         sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Dobrze wymyj buraki, odetnij liście od łodyg. Łodygi wyrzuć.
  2. W garnku zagotuj osoloną wodę. Blanszuj boćwinkę przez 30-60 sekund. Następnie przelej zimną wodą aby zatrzymać gotowanie się. Gdy są już zimne wyciśnij z nich sok i posiekaj.
  3. Rozgrzej średnią patelnię. Wrzuć na patelnię oliwę i czosnek i smaż przez chwilę. Dodaj pomidory z puszki, sól i pieprz i smaż przez 5 minut. Dodaj buraki i dopraw do smaku. Gotuj na patelni aż do miękkości przez kilka minut.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin