Odc. 20 - Proste, bo włoskie.doc

(38 KB) Pobierz
1

1. Pieczone ziemniaki

Składniki:

·         500 g brunatnych ziemniaków, przecięte na pół a następnie pokrojone w 1 cm plasterki

·         500 g granatowych ziemniaków, przecięte na pół a następnie pokrojone w 1 cm plasterki

·         1 cebula, posiekana

·         1 łyżeczka suszonego oregano

·         2 ząbki czosnku, posiekane

·         sól i świeżo zmielony czarny pieprz

·         oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
  2. Połóż ziemniaki na blasze i piecz ziemniaki przez 30 minut
  3. Przełącz piekarnik w tryb grilla i podpiekaj ziemniaki jeszcze przez 5-10 minut aż będą chrupiące i brązowe z wierzchu.

 

2. Piccata z kurczaka

Składniki:

·         2 podwójne piersi z kurczaka, bez skóry i kości, rozbite tłuczkiem do mięsa na kotleciki

·         sól

·         1/2 szklanki mąki pszennej

·         1/4 szklanki startego parmezanu

·         2 łyżki oliwy z oliwek

·         3 łyżki masła

·         1/4 szklanki białego wytrawnego wina

·         1/2 szklanki bulionu drobiowego

·         sok z 2 małych cytryn

·         1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

·         2 łyżki kaparów, opłukanych i wysuszonych

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Lekko posól piersi z kurczaka z obydwu stron. Obtocz mięso w mące i mieszance z sera.
  2. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu., dodaj oliwę i 1 łyżkę masła. Smaż kurczaka z obydwu stron na brązowy kolor przez kilka minut. Przełóż kurczaka na talerz.
  3. Na patelnię wlej białe wino, sok z cytryny, redukuj sos do odpowiedniej konsystencji dobrze mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj szczyptę soli i natkę pietruszki. Dodaj resztę masła i kapary.
  4. Polej jeszcze ciepłego kurczaka zrobionym sosem i podawaj do jedzenia.

 

3. Podsmażane grzyby

Składniki:

·         1/4 szklanki oliwy z oliwek

·         750 g mieszanki posiekanych grzybów, np. cremini, oyster, shiitake

·         sól do smaku

·         3 posiekane ząbki czosnku

·         1/4 szklanki białego wina, najlepiej odmiana Pinot Grigio

·         1 łyżka masła

·         1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej dużą patelnie na dużym ogniu. Dodaj oliwę z oliwek, wrzuć grzyby i dodaj szczyptę soli. Wymieszaj grzyby, aby pokryły się oliwą i pozostaw na chwilę aby puściły soki.
  2. Dodaj czosnek, wymieszaj, smaż przez kilka minut.
  3. Gdy grzyby są już miękkie, jedne mają inny kolor niż drugie, dodaj białego wina. Pozwól aby wino odparowało tworząc syrop.
  4. Zdejmij grzyby z patelni, dodaj masło, natkę, dopraw przyprawami i podawaj.

4. Krem kakaowo-orzechowy z jagodami

Składniki:

·         1 szklanka śmietany kremówki

·         1 i 1/2 łyżki kakao

·         2 łyżki cukru

·         1/2 łyżeczki wanilii

·         4 łyżeczki likieru orzechowego Frangelico

·         2 szklanki mieszanki owoców jeżyn, malin i jagód

·         ciemna czekolada do starcia na wiórki i posypania

·         kruche ciasteczka

Sposób przygotowania:

  1. Mikserem połączyć śmietanę, kakao, cukier, wanilię i likier orzechowy. Przykryj i schowaj do lodówki na godzinę.
  2. Lekko ubij śmietanę. W pucharkach umieść owoce a na nich wyłóż bitą śmietanę.
  3. Posyp wiórkami startej czekolady. Serwuj z kruchymi ciasteczkami.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin