Składniki:
· 500 g brunatnych ziemniaków, przecięte na pół a następnie pokrojone w 1 cm plasterki
· 500 g granatowych ziemniaków, przecięte na pół a następnie pokrojone w 1 cm plasterki
· 1 cebula, posiekana
· 1 łyżeczka suszonego oregano
· 2 ząbki czosnku, posiekane
· sól i świeżo zmielony czarny pieprz
· oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
· 2 podwójne piersi z kurczaka, bez skóry i kości, rozbite tłuczkiem do mięsa na kotleciki
· sól
· 1/2 szklanki mąki pszennej
· 1/4 szklanki startego parmezanu
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 3 łyżki masła
· 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
· 1/2 szklanki bulionu drobiowego
· sok z 2 małych cytryn
· 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
· 2 łyżki kaparów, opłukanych i wysuszonych
· 1/4 szklanki oliwy z oliwek
· 750 g mieszanki posiekanych grzybów, np. cremini, oyster, shiitake
· sól do smaku
· 3 posiekane ząbki czosnku
· 1/4 szklanki białego wina, najlepiej odmiana Pinot Grigio
· 1 łyżka masła
· 1 szklanka śmietany kremówki
· 1 i 1/2 łyżki kakao
· 2 łyżki cukru
· 1/2 łyżeczki wanilii
· 4 łyżeczki likieru orzechowego Frangelico
· 2 szklanki mieszanki owoców jeżyn, malin i jagód
· ciemna czekolada do starcia na wiórki i posypania
· kruche ciasteczka
dagmarkak