Kulinarne inspiracje Tesco - Zupy.pdf

(2520 KB) Pobierz
341063813 UNPDF
Botwinka
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:30
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
3 duŇe garĻcie botwinki
5 maþych buraczkw
4 jaja (lub 1 kg mþodych
ziemniakw)
sok z ď cytryny
4 -5 þyŇek sþodkiej Ļmietany
ď pħczka koperku
3 þyŇki cukru
1 þyŇeczka soli
2 litry wody
1 þyŇeczka przyprawy typu
áwegetaÑ
Sposb przyrzĢdzania:
Buraki umyj, obierz, przekrj na ęwiartki i gotuj z cukrem, solĢ, przyprawĢ typu áwegetaÑ i
sokiem z cytryny. Pokrj liĻcie botwinki i dodaj do wywaru. Gotuj przez 10 min. Zapraw sþodkĢ
ĻmietankĢ.
Zupħ podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami lub mþodymi ziemniakami (ugotowanymi
wczeĻniej oddzielnie). Przed podaniem posyp zupħ koperkiem.
341063813.035.png 341063813.036.png 341063813.037.png 341063813.038.png 341063813.001.png 341063813.002.png
Chþodnik polski z burakami
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:40
iloĻę porcji: 3
Skþadniki:
2 buraki (najlepiej ęwikþowe)
1 ogrek zielony
ď pħczka koperku
ď pħczka szczypiorku
1 jajko
1 kostka rosoþowa
3 szklanki maĻlanki
ď szklanki Ļmietany
przyprawy: sl, cukier
Sposb przyrzĢdzania:
Buraki umyj, obierz, przekrj na pþ i gotuj w 1,5 szklanki bulionu przez ok. 20Î25 min, aŇ
buraki bħdĢ miħkkie. Wyjmij buraki na talerz do wystygniħcia, ale nie wylewaj bulionu z
burakw.
Ogrka utrzyj na tarce jarzynowej, a szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Jajka ugotuj na
twardo i pokrj w kostkħ. Ostudzone buraki zetrzyj na tarce.
Nastħpnie wþŇ do bulionu kolejno: buraki, ogrki, szczypiorek, koperek. Na koniec zalej
maĻlankĢ i ĻmietanĢ. Dodaj do smaku cukier i sl.
Latem polecamy podawaę jako danie obiadowe z mþodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
341063813.003.png 341063813.004.png 341063813.005.png 341063813.006.png 341063813.007.png 341063813.008.png 341063813.009.png 341063813.010.png
Kremowa zupa szpinakowa
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:20
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
75 g sera parmezan
2 maþe cebule
1 þyŇka oleju sþonecznikowego
500 g szpinaku liĻciastego
ĻwieŇego (lub mroŇonego)
estragon ĻwieŇy lub suszony (lub
ĻwieŇy tymianek)
125 ml Ļmietany (najlepiej tþustej
i kwaĻnej)
2 kostki bulionu
750 ml wody
przyprawy: sl, pieprz
Sposb przyrzĢdzania:
Cebulħ obierz i pokrj w talarki. Olej rozgrzej na patelni i przez chwilħ duĻ na nim cebulħ.
Szpinak oczyĻę, umyj i dodaj do cebuli (jeŇeli bħdziesz uŇywaę szpinaku mroŇonego najpierw go
rozmroŅ na patelni, a dopiero pŅniej dodaj cebulħ).
Wszystko duĻ na maþym ogniu przez ok. 2 min. Dodaj estragon. Zalej wszytko bulionem
warzywnym rozpuszczonym w gorĢcej wodzie, przypraw solĢ i pieprzem. Gotuj pod przykryciem
przez ok. 10 min. Nastħpnie lekko zmiksuj i wymieszaj ze ĻmietankĢ. Przed podaniem posyp
parmezanem i posiekanymi lub suszonymi zioþami estragonu albo tymianku.
341063813.011.png 341063813.012.png 341063813.013.png 341063813.014.png 341063813.015.png 341063813.016.png 341063813.017.png 341063813.018.png
Lekka zupa jarzynowa z makaronem
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:40
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
2 mþode marchewki
150 g fasolki szparagowej
1 cebula
1/3 selera
1 korzeı pietruszki
1/2 pħczka koperku
120 g makaronu jajecznego
(nitki)
50 ml Ļmietany
1 þyŇka masþa
1/2 kostki rosoþowej
500 ml wody
przyprawy: sl, pieprz, liĻę
laurowy, ziele angielskie
Sposb przyrzĢdzania:
Zagotuj wodħ w garnku. Dodaj kostkħ rosoþowĢ i þyŇeczkħ soli do smaku. Do gotujĢcej siħ
wody wþŇ pokrojone w kostkħ, oczyszczone warzywa i gotuj przez ok. 30 min.
W miħdzyczasie przygotuj makaron wedþug opisu na opakowaniu.
Pod koniec gotowania dodaj do zupy liĻę laurowy, ziarnko ziela angielskiego, þyŇkħ masþa,
posiekany koperek oraz Ļmietanħ. Dopraw do smaku solĢ i pieprzem.
Do talerzy wþŇ makaron i zalej wywarem ze ĻmietanĢ. Smacznego!
341063813.019.png 341063813.020.png 341063813.021.png 341063813.022.png 341063813.023.png 341063813.024.png 341063813.025.png 341063813.026.png
Mus ogrkowy z zielonym groszkiem
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:20
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
4 ogrki gruntowe
200 g groszku zielonego
70 ml Ļmietany kremwki
500 ml wody
przyprawy: sl, pieprz, liĻę
laurowy, ziele angielskie
Sposb przyrzĢdzania:
Ogrki umyj (nie obieraj ze skrki). Zetrzyj je na tarce i gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem
liĻcia laurowego i ziela angielskiego przez ok. 8-10 min. MroŇony lub ĻwieŇy groszek gotuj w
osolonej wodzie przez ok. 15 - 20 min, aŇ bħdzie miħkki (mroŇony groszek bħdzie siħ gotowaþ
trochħ dþuŇej). OdcedŅ.
Wywar z ogrkw lekko ostudŅ, wyjmij ziele angielskie oraz liĻę laurowy, dodaj Ļmietanħ i
odcedzony groszek. Przypraw do smaku. Wszystko razem dokþadnie zmiksuj.
Przed podaniem moŇesz udekorowaę zupħ kuleczkami groszku i plasterkami ogrka. Do
kaŇdego talerza dodaj 1 þyŇeczkħ Ļmietany.
341063813.027.png 341063813.028.png 341063813.029.png 341063813.030.png 341063813.031.png 341063813.032.png 341063813.033.png 341063813.034.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin