Zapiekanka z makaronu, sera żółtego i warzyw.doc

(21 KB) Pobierz
Zapiekanka z makaronu, sera żółtego i warzyw

Zapiekanka z makaronu, sera żółtego i warzyw

 

30 dag makaronu,

10 dag sera żółtego,

1 marchew,

1 pietruszka,

kawałek selera,

kawałek kapusty włoskiej,

1 cebula

1 łyżka tłuszczu,

sól,

papryka w proszku,

1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 2 pomidory,

1/3 szklanki śmietany lub 2—3 łyżki mleka,

1 łyżka margaryny,

tłuszcz i bułka tarta do formy.

 

Ugotować makaron. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody, pokroić. Cebulę posiekaną przysmażyć na tłuszczu. Jeśli bierze się pomidory świeże, to po umyciu sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę, podzielić na cząstki i udusić z podsmażoną cebulą. Wymieszać śmietanę (lub lekko podgrzane mleko z margaryną) z koncentratem pomidorowym lub pomidorami uduszonymi z cebulą. Ser zetrzeć na tarce. Wymieszać makaron z warzywami, serem i śmietaną z pomidorami. Doprawić do smaku solą i papryką. Naczynie wysmarować tłuszczem, obsypać tartą bułką, napełnić masą, zapiec.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin