Jabłecznik z bananami.rtf

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: •

 

1 1/4 szklanki mąki • 1 szklanka cukru • 1 kostka (20 dag) masła • 4 jaja • łyżeczka proszku do pieczenia • Nadzienie: • 4 jabłka • 2 banany • 10 dag rodzynek • 2-3 łyżki wiórek kokosowych

 

WYKONANIE:

 

Mąkę przesiac przez sito i wymieszac z proszkiem do pieczenia. Jaja ubic z cukrem na kogel-mogel i nie przerywając ubijania, po łyżce dodawac mąkę. Masło roztopic na parze, a gdy przestygnie, powoli wlewac je do ciasta, cały czas ucierając. Obrane jabłka i banany pokroic w plasterki. Do przygotowanej tortownicy z kominkiem wlac 2/3 ciasta. Na cieście ułożyc jabłka, a na nich banany. Posypac rodzynkami i połową wiórków kokosowych, przykryc pozostałym ciastem. Wierzch posypac resztą wiórków kokosowych. Piec ok. 40 min. w temp. 200 st.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin