bhp w zakładach przemysłu spirytusowego.doc

(70 KB) Pobierz
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU

z dnia 16 czerwca 1969 r.

w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu spirytusowego.

Dz. U. nr 20 poz. 150

Na podstawie art. 7 ust. 3 ustawy z dnia 30 marca 1965 r. o bezpieczeństwie i higienie pracy (Dz. U. Nr 13, poz. 91) zarządza się, co następuje:

Rozdział 1. 

Przepisy ogólne.

§ 1. Przepisy rozporządzenia dotyczą bezpieczeństwa i higieny pracy w następujących zakładach (działach) przemysłu spirytusowego:

  1)  w oddziałach produkcyjnych podstawowych, jak gorzelnie przemysłowe, rektyfikacje, wytwórnie wódek i drożdżownie, oraz w działach pomocniczych zakładów,

  2)  w działach przerobu surowców pochodnych produkcji podstawowej, jak utylizacja gazowego dwutlenku węgla na ciekły i na suchy lód oraz utylizacja wywaru melasowego.

§ 2. Na ścianach budynków i w pomieszczeniach produkcji spirytusu oraz magazynach spirytusu powinny być umieszczone tablice ostrzegawcze o zagrożeniu pożarowym i wybuchowym.

§ 3. Gorzelnie przemysłowe, zakłady rektyfikacji spirytusu, magazyny spirytusu powinny odpowiadać warunkom ustalonym w przepisach dla pomieszczeń o zagrożeniu pożarowym i wybuchowym.

§ 4. Ściany pomieszczeń produkcyjnych powinny być gładkie, dające się łatwo oczyścić, a w działach fermentacji alkoholowej, drożdżowej, zestawialniach wódek, pakowni drożdży piekarniczych, rozlewni wódek, powinny ponadto być pokryte do wysokości co najmniej 2 m powłokami lub materiałami nienasiąkliwymi, odpornymi na działanie wilgoci (np. płytami ceramicznymi).

§ 5. 1. Przewody rurowe powinny być szczelne i oznaczone barwami w sposób wskazujący wyraźnie przeznaczenie danego przewodu oraz kierunek przepływającej w nim cieczy, pary lub gazu.

2. Oznaczenie przewodów rurowych powinno być zgodne z zasadami ustalonymi w obowiązujących normach.

§ 6. 1. Pomieszczenie fermentacji alkoholowej oraz utylizacji gazowego dwutlenku węgla na ciekły i na suchy lód powinny posiadać sprawnie działającą wentylację, zapewniającą usunięcie dwutlenku węgla z powietrza strefy roboczej.

2. Uruchamianie mechanicznych urządzeń wentylacyjnych w pomieszczeniach fermentacji alkoholowej powinno odbywać się zarówno z pomieszczenia wentylowanego, jak i z zewnątrz tego pomieszczenia.

§ 7. Aparaty i urządzenia produkcyjne, z których wydzielają się szkodliwe lub uciążliwe dla pracowników pary i gazy, a ich zhermetyzowanie nie jest możliwe, powinny posiadać instalację odprowadzającą te gazy i pary z miejsca ich powstawania na zewnątrz pomieszczeń w sposób zapewniający nieprzekraczanie najwyższych dopuszczalnych stężeń dla tych par lub gazów.

§ 8. Przy wejściu do działów fermentacji alkoholowej i magazynów spirytusu powinny znajdować się szafki ze sprzętem ochronnym do udzialania pomocy pracownikom w razie ich zagrożenia dwutlenkiem węgla lub parami spirytusu.

§ 9. Urządzenia ciśnieniowe powinny być obsługiwane wyłącznie przez przeszkolonych w tym zakresie pracowników.

§ 10. Aparaty, urządzenia i przewody zawierające spirytus lub jego pary powinny być uziemione.

§ 11. 1. Elektryczne lampy wziernikowe oświetlające wnętrze aparatów oraz urządzeń powinny być hermetyczne i zasilane prądem o napięciu nie przekraczającym 24 V, a także posiadać zabezpieczenie przed stłuczeniem klosza ochronnego.

2. Przy oświetlaniu zbiorników lub aparatów po spirytusie lampy wziernikowe powinny być zabezpieczone osłoną nie przepuszczającą pary spirytusu.

§ 12. Silniki elektryczne znajdujące się w pomieszczeniach, w których występują lub mogą występować pary alkoholu przekraczające dopuszczlne stężenia, powinny posiadać obudowę ognioszczelną.

§ 13. 1. W pomieszczeniach, w których znajdują się urządzenia ciśnieniowe wymagające stałej obsługi, powinny znajdować się zapasowe źródła oświetleniowe, np. bateryjne lampy elektryczne.

2. Urządzenia ciśnieniowe powinny być zaopatrzone w sprawnie działającą aparaturę kontrolno-pomiarową, urządzenia zabezpieczające przed nadmiernym wzrostem ciśnienia oraz tabliczki znamionowe.

§ 14. 1. Zamknięte kadzie fermentacyjne oraz zbiorniki ze spirytusem i wódką, do których wnętrza musi się wchodzić, powinny posiadać co najmniej:

  1)  jeden właz przy pojemności zbiornika do 40 m3,

  2)  dwa włazy przy pojemności zbiornika powyżej 40 m3.

2. W czasie przebywania pracownika w zbiorniku włazy powinny być otwarte.

§ 15. 1. Przy zbiornikach wolno stojących wyższych niż 2 m powinny być umieszczone na zewnątrz i wewnątrz drabiny metalowe stałe, usytuowane przy głównym włazie i trwale zamocowane.

2. Zbiorniki wolno stojące wymagające stałej obsługi, a nie posiadające przy górnej pokrywie pomostów roboczych, powinny być wyposażone na obwodzie w poręcze ochronne oraz krawężniki.

§ 16. Czynności związane z obsługą kadzi oraz zbiorników pomocniczych, wymagające stałej kontroli przebiegu produkcji, powinny odbywać się z pomostów.

§ 17. Prace wykonywane wewnątrz zbiorników, aparatów, w studniach i studzienkach kanalizacyjnych oraz w innych urządzeniach, w których mogą znajdować się szkodliwe gazy lub pary, powinny być przeprowadzane przy zachowaniu następujących warunków:

  1)  wejście do wnętrza urządzeń może nastąpić tylko na polecenie kierownika zakładu lub osoby przez niego upoważnionej i po sprawdzeniu, że w zbiorniku lub urządzeniu nie ma gazów szkodliwych lub niebezpiecznych dla życia lub zdrowia pracownika,

  2)  pracownik wchodzący do wnętrza urządzenia powinien mieć założone szelki bezpieczeństwa i linkę wyprowadzoną na zewnątrz urządzenia,

  3)  prace wykonywane wewnątrz urządzenia powinny być nadzorowane przez osobę znajdującą się wewnątrz urządzenia,

  4)  jeżeli czyszczone lub remontowane urządzenie posiada mieszadło, należy je zabezpieczyć w sposób skuteczny przed przypadkowym uruchomieniem, a na urządzeniu rozruchowym umieścić napis ostrzegawczy, zabraniający uruchomienia mieszadła,

  5)  pracownika znajdującego się wewnątrz urządzenia należy w razie potrzeby dodatkowo zaopatrzyć w aparat izolujący lub w aparat z doprowadzeniem świeżego powietrza.

§ 18. Urządzenia gorzelnicze, rektyfikacyjne oraz drożdżownicze powinny być w taki sposób ustawione, aby dojście do kadzi, aparatów, zbiorników produkcyjnych oraz zaworów były łatwe i bezpieczne.

§ 19. 1. Wylot przewodu, którym odprowadza się ze zbiorników pary spirytusu w powietrze, powinien być zabezpieczony potrójną siatką Davy'ego lub w inny sposób (np. przyrządy ,,Kito'').

2. Zbiorniki spirytusu powinny być zaopatrzone w pływaki i skalę pomiarową, wskazującą poziom spirytusu, oraz w urządzenia zabezpieczające przed przelewem.

§ 20. 1. Prace związane z naprawą lub konserwacją zbiorników ze spirytusem, podczas których zachodzi konieczność użycia ognia otwartego lub istnieje możliwość wywołania iskry, powinny być wykonywane po ich całkowitym opróżnieniu i po całkowitym napełnieniu wodą oraz po ponownym opróżnieniu i przewietrzeniu.

2. Prace wymienione w ust. 1 powinny być wykonywane pod nadzorem kierownika zakładu lub osoby przez niego upoważnionej.

§ 21. Czynności, przy których pracownik ma styczność z materiałami żrącymi lub szkodliwymi dla zdrowia, powinny być wykonywane z zachowaniem następujących warunków:

  1)  zatrudnieni pracownicy powinni być wyposażeni we właściwą odzież i sprzęt ochrony osobistej, jak okulary, rękawice, fartuchy ochronne oraz obuwie gumowe,

  2)  cysterny i zbiorniki z kwasami, ługami lub innymi cieczami żrącymi powinny być opróżniane w sposób zabezpieczający pracowników przed opryskaniem,

  3)  pracownicy powinni być pouczeni o szkodliwości dla zdrowia substancji wymienionych w pkt 2 oraz o sposobach postępowania w razie doznania uszkodzenia ciała.

§ 22. 1. Środki stosowane do skażania denaturatu powinny być przechowywane w wydzielonym pomieszczeniu magazynu, w sposób zabezpieczający pracowników przed szkodliwym oddziaływaniem tych środków.

2. Na opakowaniach środków skażających powinny być umieszczone naklejki zawierające informację o ich zawartości oraz wskazówki dotyczące obchodzenia się z tymi środkami.

Rozdział 2. 

Oddziały produkcyjne podstawowe.

§ 23. Kadzie brzeczkowe (zacierowe i odstojnikowe), kadzie do ługowania superfosfatu i siarczanu amonowego, jak również zbiorniki wyciągu superfosfatu i roztworu siarczany amonowego powinny być szczelnie przykryte i posiadać przewody do odprowadzania wydzielających się par na zewnątrz budynków.

§ 24. Lej zsypowy do pożywek nad kadzią ługowania superfosfatu i rozpuszczania siarczanu amonu powinien być zaopatrzony w ruszta ochronne o wymiarach oczek nie większych niż 10 cm x 10 cm.

§ 25. 1. Fermentacja alkoholowa powinna odbywać się w przykrytych szczelnie kadziach, zaopatrzonych w rurociąg odprowadzający dwutlenek węgla (CO2).

2. W zakładach nowo budowanych lub przebudowywanych usytuowanych zbiorników technologicznych i kadzi fermentacyjnych powinno być wykonane zgodnie z obowiązującymi przepisami, tj.:

  1)  odległość kadzi fermentacyjnych od ścian i między kadziami powinna być nie mniejsza niż 0,75 m,

  2)  odległość między pokrywą zbiornika technologicznego lub kadzi drożdżowej a stropem powinna być nie mniejsza niż 1,9 m.

3. Wyposażenie kadzi drożdżowej powinno zabezpieczać przed wydostawaniem się do pomieszczeń produkcyjnych gazów fermentacyjnych.

§ 26. Kadzie fermentacyjne, urządzenia propagacyjne drożdży, aparaty odpędowe - rektyfikacyjne i odwadniające powinny mieć urządzenia zabezpieczające przed powstawaniem podciśnienia oraz zawory bezpieczeństwa zapobiegające nadmiernemu ciśnieniu, jeżeli nie mają bezpośredniego połączenia z atmosferą.

§ 27. Pracownik myjący kadź fermentacyjną powinien w czasie przebywania w kadzi stosować aparat z wężem do zasysania świeżego powietrza z zewnątrz.

§ 28. W dziale fermentacji alkoholewej powinien znajdować się w szafce aparat do zasysania świeżego powietrza z zewnątrz oraz szelki ochronne z linką zabezpieczającą.

§ 29. Aparaty do odpędu i rektyfikacji spirytusu powinny być szczelne w takim stopniu, aby zabezpieczały przed przedostawaniem się cieczy i par alkoholu do pomieszczeń produkcyjnych.

§ 30. W zakładach nowo budowanych odległość pomiędzy poszczególnymi kolumnami aparatów odpędowych i rektyfikacyjnych powinna wynosić co najmniej 1,0 m.

§ 31. Deflegmatory, kondensatory, chłodnice aparatów odpędowych i rektyfikacyjnych powinny być tak usytuowane, aby ze wszystkich stron był do nich łatwy dostęp.

§ 32. Otwory w podeście służące do czyszczenia deflegmatorów i chłodnic należy zabezpieczać odpowiednią barierką.

§ 33. Przewody odpowietrzające aparaty odpędowe i rektyfikacyjne powinny być zabezpieczone siatką Davy'ego.

§ 34. Do pobierania prób spirytusu należy używać naczyń z materiałów nie iskrzących.

§ 35. W pomieszczeniach aparatowni zabrania się ustawiania lub przechowywania jakichkolwiek przedmiotów nie związanych z obsługą aparatu lub bezpieczeństwem przeciwpożarowym.

§ 36. Pomiędzy aparatownią a kotłownią powinna być dwustronna łączność sygnalizacyjna dźwiękowo-optyczna.

§ 37. Wysalacz fuzli powinien być szczelny, a wyloty urządzeń odpowietrzających powinny być zabezpieczone siatką Davy'ego.

§ 38. Mieszanie fuzli ze środkami odwadniającymi powinno odbywać się mechanicznie za pomocą nie iskrzących mieszadeł lub sprężonego powietrza.

§ 39. Zestawialniki stosowane do produkcji wódek powinny być szczelne i zaopatrzone w przewody odpowietrzające.

§ 40. Mielenie pylistych surowców do produkcji wódek powinno się odbywać w sposób nie powodujący wydzielania się pyłu na zewnątrz pomieszczenia pracy.

§ 41. Przy destylacji płynów alkoholowych należy:

  1)  napełnianie i opróżnianie wykonywać przy pomocy rurociągów,

  2)  w razie potrzeby ręcznego opróżniania aparatu, należy obniżyć temperaturę płynu do 35o.

§ 42. 1. Produkcja syropu cukrowego na gorąco powinna być wykonywana w kotle zaopatrzonym w mieszadło mechaniczne.

2. Wsypywanie cukru do kotłów powinno być dokonywane w sposób zabezpieczający obsługę przed poparzeniem.

3. Ręczne opróżnianie kotłów może odbywać się tylko w razie awarii i po obniżeniu temperatury syropu do 35o.

§ 43. Zbiorniki na destylaty powinny być szczelnie zamknięte i posiadać rury odpowietrzające zabezpieczone siatką Davy'ego.

§ 44. Wirówki do klarowania płynów i oddzielania drożdży powinny posiadać tabliczki znamionowe zawierające dane charakterystyczne oraz liczniki obrotów bębna wirówki z zaznaczoną dopuszczalną ilością obrotów na minutę.

§ 45. 1. Dla każdej wirówki należy założyć książkę kontroli, do której powinny być wpisywane daty kontroli oraz przebiegi remontów.

2. Wirówki należy eksploatować zgodnie z dostarczoną przez wytwórcę instrukcją ruchową.

3. Wirówka wykazująca nadmierne drgania lub inne zakłócenia w pracy powinna być niezwłocznie wyłączona z ruchu i skierowana do remontu.

4. ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin