papryka faszerowana.doc

(28 KB) Pobierz

Przepis pochodzi z książki "Obiad w pół godziny" autorstwa Ireny Gumowskiej, wydanej w 1979. Sporo tam rzeczy, których South Beach nie pochwala, ale jest też wiele przepisów czy porad, które warto przyswoić. No i są ciekawe przepisy - mimo że opisane a nie zilustrowane, wydrukowane nieprzyjemną, małą czcionką.

Faszerowana papryka
W książce podane jest, żeby liczyć 2 papryki na osobę, jeśli ma to być pełen obiad. Moim zdaniem, wystarczy 1 na osobę, ale ja wprowadziłam farsz poza jajkiem w środku.

·         2 papryki

·         2 pomidory

·         1 mała cebula czerwona

·         2 jajka

·         2 łyżki parmezanu

·         oliwa

·         sól

·         pieprz


Papryki muszą być foremne, tak żeby dało się je postawić.

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Odciąć górne części papryk, miąższ zostawić, wyrzucić gniazda nasienne, papryki wypłukać.

Na patelnie rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić na nią posiekaną cebulę.

Sparzyć, obrać, pokroić w kostkę pomidory. Resztki miąższu papryki pokroić w kostkę.

Dorzucić paprykę i pomidory do cebuli, dusić 5 minut. Doprawić (ma być ostre).

Papryki ustawić w naczyniu żaroodpornym, napełnić farszem (powinien zapełnić papryki do około połowy). Wybić po jajku do każdej z papryk.

Piec 10 minut.

Wyjąć, posypać parmezanem. Piec kolejne 3 minuty.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin