SOSY.doc

(46 KB) Pobierz

SOSY

Sos Tzatziki:
1 filiżanka jogurtu 0-1%
1 filiżanka serka homogenizowanego 0-1%
1 ogórek konserwowy lub małosolny
1 czerwona papryka
2 roztarte ząbki czosnku
łyżka drobno posiekanego szczypiorku
sól pieprz do smaku.

Sos najlepiej przygotować tak z dwie godziny wcześniej i odstawić do lodówki żeby się przegryzł. Jogurt wymieszać z serkiem dodać czosnek oraz drobniutko pokrojoną paprykę i ogórka oraz szczypiorek posolić i dopieprzyć w/g uznania

Sos vinegre
-1/4 szklanki oliwy
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 1/3 szklanki posiekanego koperku,
- sól i pieprz do smaku
 

Wymieszać i odstawić na chwilę żeby się przegryzło następnie polać nim sałatkę.

Beszamel
- duży kubek jogurtu naturalnego np. Jogovita Zott (chyba 1,5%tł bez cukru)
- 2 jajka
- 30 dag drobniutko startego sera light
- czosnek przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz ,gałka muszkatałowa

Jajka dobrze ubić i połączyć delikatnie z resztą składników, zaląć np. warzywa, lub mięsko.

SOS POMIDOROWY Z IMBIREM
Składniki:
kawałek świeżego imbiru,
250 g przecieru pomidorowego,
łyżka soku z cytryny,
troszkę słodziku (nie jest to konieczne),
sól,
pieprz,
kawałek imbiru do przybrania.

Przygotowanie:
Kawałek imbiru wielkości włoskiego orzecha obrać, utrzeć na tarce z drobnymi otworkami. Przecier pomidorowy zagotować z sokiem z cytryny, słodzikiem i startym imbirem, przyprawić solą i pieprzem , wystudzić. Drugi kawałek imbiru drobno pokroić, posypać nim sos

 

 

Sos pomidorowy
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki suszonej bazylii
- przecier pomidorowy albo koncetrat rozrobiony z wodą, albo pomidory

Drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek smażymy na dość dużym ogniu aż się cebulka zrumieni (ok. 10 min.) i wrzucamy bazylię. smażymy jeszcze chwilkę, a potem dodajemy sos, przecier lub pomidory. zmniejszamy ogień i dusimy razem, uzyskamy żądaną konsystencję. Ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem, solą, chili..

 

Sos do sałat
Składniki:
4 łyżeczki octu balsamicznego, 4 łyżeczki oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli, łyżeczka musztardy, ząbek czosnku, bazylia, oregano (albo mieszanka ziół do sałatek), pieprz

Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki należy energicznie wymieszać i gotowe.

Uwagi:
Można podawać praktycznie do wszystkich sałat, ale polecam do sałaty lodowej (albo mieszanki różnych sałat).

 

Sos z twarożku i koncentratu
Składniki:
Biały ser 250 gram ( chudy)
średnia cebula drobno pokrojona,
sto gram koncentratu pomidorowego,
sól, jak kto woli
trochę jogurtu naturalnego chudego

Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki połączyć razem.

 

Jogurtowy delikatny sos do pizzy
Składniki:
Na pizzę średniej wielkości: 200 ml jogurtu naturalnego, 2-3 ząbki czosnku, mały ogórek kiszony, kilka piórek szczypiorku, zioła prowansalskie (może być świeża bazylia, tymianek, oregano), sól

Jak przyrządzić?
Czosnek przeciśnięty przez praskę lub utłuczony w moździerzu solimy, dobrze rozcieramy z solą w celu uwolnienia aromatu i złagodzenia ostrości smaku, odstawiamy na 10 min. Posiekany szczypiorek oraz obrany ze skórki i starty na drobnej tarce warzywnej ogórek mieszamy z jogurtem i dodajemy przygotowany czosnek, dodajemy zioła prowansalskie według uznania (radzę ich nie żałować i sos jest gotowy do podania po ok. 1/2 godziny, jak składniki się "przegryzą".

 

Ostry sos pomidorowy
Składniki:
2 duże pomidory, 2 małe papryczki chili, 2 łyżki startej cebuli, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, słodzik do smaku, sól, pieprz

Jak przyrządzić?
Pomidory dokładnie umyć, obrać i drobno pokroić. Papryki oczyścić z nasion, zemleć, zmiksować z pomidorami, cebulą, natką pietruszki i przyprawami. Sos podawać na zimno.

Uwagi:
Doskonały dla osób lubiących ostre sosy i do potraw przyrządzanych na grillu.

 

KETCHUP SOUTH BEACH
1 puszka sosu pomidorowego bez cukru 23dag
3/4 szklanki przecieru pomidorowego
2 łyżki substytutu cukru
2 łyżeczki sproszkowanej cebuli
2 łyżeczki sosu sojowego light
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 1/2 łyżki octu stołowego.

W dużym garnku postawionym na średnim ogniu wymieszać sos pomidorowy, pastę pomidorową, substytut cukru, sproszkowaną cebulę, sos sojowy, goździki, ziele angielskie i ocet. Gotować przez 5 minut. Do chwili podania przechowywać w lodówce.(w zamkniętym naczyniu sos może być przez tydzień przechowywany w lodówce)

Otrzymujemy 1 szklankę
2 łyżki : 45kalorii

 

SOS KOKTAJLOWY W STYLU SOUTH BEACH
1 puszka 23 dag sosu pomidorowego bez cukru
1 łyżka soku cytrynowego
1/2 łyżeczki soli cebulowej
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka gotowego tartego chrzanu
1/8 łyżeczki sproszkowanego czosnku

W dużym garnku postawionym na średnim garnku wymieszać sos pomidorowy, sok cytrynowy, sól cebulową, natkę pietruszki, chrzan i sproszkowany czosnek. Po pięciu minutach zdjąć z ognia i schłodzić przed wstawieniem do lodówki. Do chwili podania przechowywać w lodówce.(w zamkniętym naczyniu sos może być przez tydzień przechowywany w lodówce)

Otrzymujemy 1 szklankę
2 łyżki 10 kalorii

 

 

 

MAJONEZ DIETETYCZNY

10dag twarożku wiejskiego
1-2łyzki stołowe oliwy
łyżeczka musztardy
1 żółtko
trochę soku z cytryny
sol i pieprz, lub co kto woli

Wszystko miksować dość długo, zamknąć w słoiczku.

 

SEROWO-SZCZYPIORKOWY
Składniki:
jogurt naturalny
ser żółty jak najchudszy
odrobina musztardy (ja daje dosłownie 1 łyżeczkę na duży jogurt)
szczypiorek
pieprz
sol

Ser ucieramy na dużych oczkach. Szczypior drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy.

ROZOWY- KOPERKOWY
Składniki:
jogurt naturalny
odrobina ketchupu (1-2 łyżeczki, uwaga zwykle zawiera cukier, wiec ostrożnie...)
posiekany koperek (ewentualnie może być suszony)
sol
pieprz
słodka papryka w proszku

Składniki mieszamy i zjadamy.

SALSA
Składniki:
2-3 duże pomidory
pół cebuli
ząbek (lub 2) czosnku
trochę soku z cytryny
można tez dodać odrobinę octu winnego
kolendra (najlepiej świeża, ale może byc suszona- przyprawa)
pieprz cayenne lub chili
pieprz
sol
słodka papryka

Wszystkie składniki traktujemy w malakserze, wrzucamy do miseczki i podajemy na stół.

Sos bazyliowo-czosnkowy
*pęczek bazylii
*kilka ząbków czosnku (zależy ile kto lubi, im więcej tym sos ostrzejszy)
*duży jogurt naturalny
*odrobina musztardy
*odrobina soli

Wszystko razem zmiksować, gdy będzie gotowy - włożyć do lodówki, by się schłodził. Ja go zawsze jadam z rybą.

aromatyczny sos pomidorowy

- średnia cebula
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki suszonej bazylii
- przecier pomidorowy (ja używałam przecieru od babci, ale valfruta robi taki rzadszy w kartoniku, też dobry), albo koncentrat rozrobiony z wodą, albo pomidory, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek smażymy na dość dużym ogniu aż się cebulka zrumieni (ok. 10 min.) i wrzucamy bazylię. smażymy jeszcze chwilkę, a potem dodajemy sos, przecier lub pomidory. zmniejszamy ogień i dusimy razem, aż uzyskamy żądaną konsystencję. ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem, solą, chili..

 

MAJONEZ
* 2 żółtka
*szczypta soli
*1 łyżeczka soku z cytryny
*oliwa z oliwek (ok. 1/3 szkl.)
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać a oliwę dodawać powoli mieszając aż całość uzyska konsystencję majonezu. Doprawić wg. uznania. Składniki muszą mieć temperaturę pokojową!

 

SOS VINAIGRETTE

1/4 szklanki oliwy
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 1/3 szklanki posiekanego koperku,
- sól i pieprz do smaku
Wymieszać i odstawić na chwilę żeby się przegryzło następnie polać nim sałatkę.

 

Sos czosnkowy

śmietana gęsta,
3 ząbki czosnku,
kilka kropel cytryny,
sól i pieprz do smaku

 

 

 

SOS DO MAKARONU I RYŻU
Posiłek węglowodanowy.

Podsmażam na niewielkiej ilości oliwy (a najlepiej bez) czosnek i cebulkę, dodaję drobno pokrojoną paprykę, po kilku minutach wrzucam pomidory (najlepiej świeże, ale zimą stosuję takie z
puszki bez skórek). Do tego już tylko przyprawy - sól, pieprz, bazylia, oregano.
Dusić to razem jakiś czas.

 

DIP CESARSKI I
5 dag mielonych orzechów włoskich
ogórek wąż
4-5 łyżek ketchupu
natka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Obrany ogórek miksujemy z ketchupem i mieszamy z resztą składników

 

Sos jogurtowy z orzechami
Idealny dodatek do wszystkich potraw z grilla
Ilość porcji: 4
250 g jogurtu naturalnego
2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki posiekanych ziół (pietruszka, bazylia, tymianek)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Orzechy i zioła drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem
 

 

5

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin