Odcinek 3 „Hej Presto”
⅓ szklanki likieru amaretto2 łyżki stołowe cukru1 łyżka stołowa soku cytrynowego1 szklanka śmietany kremówki1 paczka (ok. 225g) makaroników migdałowych
Wymieszaj razem likier, cukier i sok z cytryny.
Dolej śmietanę i mieszaj aż krem będzie gęsty, ale wciąż lekki i ciągnący.
Pokrusz po 2 makaroniki do każdego z 4 kieliszków. Polej je kremem.
Krem posyp jeszcze 1 skruszonym makaronikiem. Do podania trzymaj krem w lodówce.
1 łyżka stołowa oleju aromatyzowanego czosnkiem½ szklanki pancetty pokrojonej w kostkę (włoski boczek)6 dymek, drobno posiekanych1 łyżeczka posiekanych liści rozmarynu500g udek kurczaka, bez skóry i kości, pokrojone na 4 części½ łyżeczki soli selerowej½ szklanki białego wina1 puszka posiekanych pomidorów2 liście laurowe½ łyżeczki cukru1 puszka białej fasoli (opcjonalnie)
Rozgrzej olej na patelni, wrzuć boczek, dymki i rozmaryn. Smaż kilka minut.
Dodaj kurczaka, dobrze wymieszaj i posyp solą.
Wlej wino i doprowadź danie do wrzenia, potem dodaj pomidory, liści laurowe i cukier. Przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 20min.
Odcedź fasolę, wrzuć do garnka i podawaj.
4 szklanki (ok. 225g) pokrojonych pieczarek⅓ szklanki oliwy z oliwek1 ½ łyżeczki soliMały ząbek czosnku, zgniecionySok i skórka z 1 cytryny1 łyżeczka świeżych listków tymiankuOk. 500g makaronu linguni½ szklanki posiekanej pietruszki2-3 łyżki stołowe świeżo startego ParmezanuŚwieżo zmielony, czarny pieprzPotnij pieczarki i włóż do dużej miski z oliwą, solą, czosnkiem, tymiankiem, sokiem i skórką z cytryny.Ugotuj i odcedź makaron. Szybko wrzuć go do miski z pieczarkami.Wymieszaj wszystko razem, dodaj pietruszkę, ser i pieprz (możesz też dodać odrobinę przegotowanej wody z makaronu), wymieszaj jeszcze raz.
dagmarkak