Odcinek 6 „Błyskawiczne uspokojenie”
1 łyżka stołowa oleju aromatyzowanego czosnkiem½ szklanki pokrojonego boczku250 g mielonej jagnięciny1 łyżka karmelizowanej cebuli3 łyżki wina Marsala lub Sherry3 łyżki soczewicy3 łyżki stołowe wody½ puszki posiekanych pomidorów½ szklanki startego Cheddara
W garnku podgrzej olej i usmaż boczek. Dodaj mięso mielone.
Dodaj cebule, Marsalę, pomidory, soczewicę i wodę. Doprowadź do wrzenia.
Gotuj na małym ogniu ok. 20min, co jakiś czas mieszając. Przed podaniem posyp serem.
150g czekolady deserowej125g miękkiego masła125g cukru (50g jasnego i 75g ciemnego cukru)1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 jajko (zimne)150g mąki tortowej30g kakaołyżeczka sody oczyszczonej½ łyżeczki sody warzonej2 opakowania groszków czekoladowych (ciemnych)Ustaw piekarnik na 170°CZmiksuj masło z cukrem, dodaj wanilię i przestudzoną, rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladę. Wbij jajko. Zmieszaj mąkę, kakao, sodę i sól. Wsyp suche składniki do czekolady. Zamieszaj. Wsyp groszki. Wymieszaj. Łyżką do lodów nakładać porcję ciasta na blachę. Piecz 18 minut.
Ciasto można mrozić (uformowane kulki).
1 kromka chleba pszennego (czerstwego)
1 jajko
2 łyżki mleka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
150g truskawek
3 łyżki cukru pudru
sok z ½ cytryny
łyżka masła + odrobina oliwy
25g cukru
Kromkę chleba przekrój w poprzek. Jajko, mleko i wanilię roztrzep. Chleb namocz z obu stron. Truskawki zmiksuj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Masło rozgrzej z oliwą. Smaż chleb z obu stron na rumiano. Obtocz w cukrze. Podawaj z musem truskawkowym.
dagmarkak