Odcinek 11 Speddy Gonzales.doc

(30 KB) Pobierz
Odcinek 11 „Speddy Gonzales”

Odcinek 11 „Speddy Gonzales”

 

 

LODY MARGARITA

150g cukru pudru
125 ml soku z limety (z plastikowej buteleczki) lub wyciśniętego z limonek
2 łyżki stołowe tequili
3 łyżki stołowe likieru pomarańczowego
500ml śmietany kremówki

Cukier puder, sok z limonek i alkohole wymieszaj w misce. Nadal mieszając, wlej śmietanę. Ubij na gładką i kremową masę (nie za sztywno). Przełóż do zamykanego pojemnika. Włożyć na kilka godzin do zamrażalnika. Brzegi kieliszków natrzyj kawałkiem limety i zanurz w cukrze z odrobiną soli. Nałóż porcję deseru do kieliszków. Udekoruj startą skórką z limonek.

 

QUESADILLAS

placek tortilli
cienkie plastry szynki (solona, suszona)
ser żółty (najlepiej cheddar)
zielona papryczka jalapeño (świeża)
posiekana cebulka dymka
odrobina posiekanej kolendry
oliwa lub olej

Na placek tortilli, połóż szynkę, na połowie rozsyp starty ser, posiekaną papryczkę (bez pestek), dymkę i kolendrę. Złożyć na pół. Za pomocą pędzla posmaruj oliwą. Połóż na rozgrzanej patelni rowkowej (grillowej), można też smażyć na zwykłej patelni. Smaż po minucie z obu stron. Pokrój na mniejsze kawałki.

 

 

ROQUAMOLE

125g sera pleśniowego Roquefort
3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
miąższ z 2 awokado
2 dymki ze szczypiorem
marynowana papryczka jalapeño
słodka papryka w proszku
opakowanie chipsów kukurydzianych

Ser, śmietanę i awokado rozgnieć widelcem. Dodaj posiekaną papryczki i dymkę. Wymieszaj. Przełóż do miseczki. Oprószyć słodką papryką w proszku. Podawaj z chipsami.

SIEKANE CEVICHE

500g filetów z żabnicy
2 łyżeczki grubej soli
1 łyżeczka suszonego oregano
⅓ szklanki soku z limety (z plastikowej butelki)
3 cebulki dymki ze szczypiorem
jalapeño lub zielona Chili
pęczek świeżej kolendry

Rybę pokrój w drobną kostkę. Przełóz do miski, posyp solą i oregano. Zalej sokiem z limety. Marynuj 8 minut ! ( nie więcej, bo ryba zrobi się kwaśna).
Cebulki i kolendrę posiekaj, z papryczki usuń pestki, i też drobno posiekaj. Zamarynowaną rybę wymieszaj z zielonymi dodatkami. Dopraw do smaku solą. Podawaj z kukurydzianymi chipsami.

 

ZUPA KUKURYDZIANA Z CHIPSAMI KUKURYDZIANYMI I SEREM

500g mrożonej kukurydzy
2 cebulki dymki ze szczypiorem
1 ząbek czosnku
3 łyżki stołowe semoliny
1l dowolnego bulionu lub 1l gorącej wody + koncentrat bulionowy
opakowanie chipsów kukurydzianych
starty żółty ser

Ustaw piekarnik na 200°C
Kukurydzę zalej gorącą wodą. Powinna lekko zmięknąć. Odlej wodę. Zmiksuj w malakserze na jednolitą masę z pokrojoną dymką, czosnkiem i semoliną. Przełóż masę do garnka, zalej bulionem. Gotuj 10 minut. Chipsy rozłóż na blasze, posyp startym serem. Zapiekaj, aż ser się rozpuści.
Na talerz wlej porcję zupy i nałóż porcję chipsów z serem.

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin