Odcinek 1 „Czekoladowy raj”
CZEKOLADOWY SERNIK
Baza sernika :1 1/3 filiżanki pokruszonych ciastek pełnoziarnistych55g kostki masła1 łyżeczka kakaoNadzienie :ok 170g gorzkiej lub półsłodkiej czekolady, drobno posiekanej2 1/2 kubka kremowego serka3/4 filiżanki cukru1 łyżeczka sproszkowanego custard (słodki, żółto jajeczny sos waniliowy na mleku)3 duże jajka3 duże żółtka z jajek2/3 filiżanki śmietany1/2 łyżeczki kakao, rozpuszczonego w 1 łyżce stołowej cieplej wodySos :ok. 85g półsłodkiej czekolady, drobno siekanej1/2 szklanki śmietany kremówki1 łyżeczka ciemnego sosu kukurydzianegoPotrzebny sprzęt: tortownica (ok. 22cm średnicy)Nastaw piekarnik na ok. 180˚CDo bazy rozkruszyć ciastka, potem dodać masło i kakao. Składniki umieścić w tortownicy. Ugnieść masę na spodzie tortownicy, wstawić do lodówki na czas robienia nadzienia.Rozpuścić czekoladę , w mikrofalówce lub kąpieli wodnej I odstawić do wystygnięcia.Ubić serek, aby zmiękł potem dodać cukier i proszek custard, zmiksować jeszcze raz, aby się połączyły. Ubić jajka, a potem żółtka i śmietanę. W końcu dodać kakao (rozpuszczone w wodzie) i rozpuszczoną czekoladę i zmiksować na gładką masę.Wyciągnij tortownice z lodówki i owiń folią spożywczą, a potem jeszcze raz folia aluminiową. To ochroni ciasto przed wodną kąpielą.Umieścić tortownicę w brytfannie wlej nadzienie sernika. Wypełnić brytfannę ,dopiero co, ugotowaną wodą do połowy tortownicy i piec ok. 45min-1h. Góra sernika powinna być spieczona, ale spód powinien być jeszcze wilgotny.Zdjąć folię I odstawić sernik do wystygnięcia. Włożyć do lodówki kiedy nie jest już gorący i zostawić na noc. Wyciągnąć z lodówki chwilę przed podaniem.Aby zrobić sos: Rozpuść czekoladę, śmietanę kremówkę I syrop. Kiedy czekolada prawie się rozpuści, zdejmij ją z gazu i rozmieszaj na gładki sos. Pozwól jej trochę ostygnąć i polej sernik.
Ciasto:
1 ½ szklanki mąki1 filiżanki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonej1/3 filiżanki kakao dobrej jakości165g miękkiego, nie solonego masła2 duże jajka2 łyżeczki ekstraktu z wanilii2/3 filiżanki kwaśnej śmietanyNadzienie/Polewa:
ok. 175 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
80g masła2 ½ filiżanki cukru pudru1 łyżka stołowa syropu kukurydzianego½ filiżanki kwaśnej śmietany1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Potrzebny sprzęt: 2 tortownice (ok. 20cm średnicy) nasmarowane masłemCukrowe kwiatki, do dekoracji (opcjonalnie)
Nagrzej piekarnik do ok. 180˚C
Wszystkie składniki ciasta umieść w jednym naczyniu i zmiksuj na gładką, gęstą masę.
Podziel masę na 2 części, gumową łopatką i wlej do przygotowanych tortownic i piec aż tester będzie suchy (tester-patyczek, który wtyka się w ciasto), powinno to zająć jakieś 35min., ale lepiej zacząć już sprawdzać po 25min. Najlepiej zamienić miejscami tortownice w połowie pieczenia. Wyciągnij ciasto z piekarnika i zostaw do wystygnięcia na 10min. Zanim wyciągniesz je z tortownicy. Nie martw się pęknięciami, polewa wszystko zakryje.
Żeby zrobić polewę, roztop czekoladę z masłem, w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Jakkolwiek to zrobisz, nie spiesz się, żeby nie przypalić czekolady.
Kiedy czekolada stygnie, przesiej przez sitko cukier puder.
Dodaj syrop kukurydziany, śmietanę i wanilię do ostudzonej czekolady, kiedy wszystko się połączy, wsyp przesiany cukier. Można to zrobić w mikserze.
Dodaj łyżeczkę przegotowanej wody jeśli chcesz, by polewa była rzadsza lub cukier puder by była gęstsza. Powinna być na tyle płynna by łatwo się rozprowadzać, ale odpowiednio gęsta by nie spłynąć.
Wylej ok. 1/3 polewy na środek połówki ciasta i rozprowadź aż po brzegi. Połóż 2 ciasto i delikatnie ściśnij.
Resztę polewy rozprowadź na górze i po bokach sklejonych ciast. Pozostaw na kilka minut, żeby stwardniała. Połóż kwiatuszki na szczycie ciasta.
dagmarkak