Odcinek 2 „Pyszny obiad”
Kotlet:2 kotlety wieprzowe, ok. 230g każdy1 jajko½ łyżeczki musztardy Dijon¼ łyżeczki suszonego oregano1 filiżanka bułki tartej1 łyżka stołowa świeżo startego Parmezanu1 filiżanka oleju do smażeniaSól i świeżo zmielony czarny pieprzSałatka ze szpinaku, czosnku i pomidorów:3 średnie pomidory½ zmielonej główki czosnku1 łyżka stołowa oliwy z oliwek1 łyżka stołowa soku z cytryny4 filiżanki liści szpinakuSól i pieprzOdetnij biały tłuszcz z kotletów. Połóż go między 2 plastikowymi foliami i rozbij go młotkiem lub wałkiem, aż będzie miał połowę pierwotnej grubości. Uważaj przy rozbijaniu mięsa koło kości.Rozbij jajko, musztardę, oregano, sól i pieprz w płytkiej misce. Na dużym talerzu połącz bułkę z parmezanem.Obtocz obie strony kotleta w misce z jakiem, a potem w bułce. Pozwól im trochę przeschnąć w czasie, kiedy będziesz podgrzewać olej na dużej patelni. Smaż kotlety na złoty kolor, ok. 5-7min po każdej stronie.W miedzy czasie pokrój pomidora (możesz zdjąć skórkę, jeśli chcesz) w ćwiartki i wybierz pestki, potem pokrój w kosteczki. Połącz go z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.Kiedy kotlety będą gotowe, wrzuć szpinak do pomidorów i podziel na 2 duże talerze, obok połóż kotleta.
Marynata:1 łyżeczka angielskiej musztardy lub pasty wasabi2 łyżki stołowe sosu Worcestershire1 łyżka stołowa sou sojowego1 łyżka stołowa czosnku lub oleju chili1 łyżka stołowa SakeSos do łososia i ryżu:¼ filiżanki sake1 łyżka stołowa sosu sojowego½ łyżeczki sosu rybnego lub ocet z brązowego ryżu1 łyżeczka sosu Worcestershire1 łyżeczka angielskiej musztardy lub pasty wasabi2 filety z łososia1 filiżanka ryżu basmati2 strąki kardamonu1-2 łyżki stołowe posiekanej świeżej kolendry, do przybraniaW torebce wymieszaj musztardę (lub wasabi), sos Worcestershire, sos sojowy, olej , sake i filety z łososia. Zostaw marynatę na 20min.
Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
Usmaż filety z łososia na gładkiej patelni, ok. 1,5min na jednej stronie I 1min na drugiej. Potem owiń każdy filet w folię i odstaw na 10min, na drewnianej desce lub stercie gazet.
Doprowadź sake do wrzenia w małym garnuszku. Zdejmij go z ognia i dodaj resztę składników sosu.
Odwiń łososia. Ułóż świeżo ugotowany ryż na 2 talerzach, pokrój łososia w cienkie paski, połóż na ryżu i polej sosem. Porwij trochę kolendry na szczyt dania.
dagmarkak