Odcinek 5 „Śniadanie o każdej porze”
Placki:3 jajka, żółtka i białka osobno2 łyżki stołowe cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 kubeczek białego serka⅓ kubka mąkiZmieszaj żółtka z cukrem, dobrze ubij. Dodaj wanilię, serek i mąkę. W innej misce ubij białka, potem wlej do mikstury serowej.Podgrzej patelnię, wylej ciasto (kółeczka ok. 10cm średnicy), każdy placuszek piecze się ok. 1 min. po każdej stronie.
Propozycja podania:2 kubki pokrojonych truskawek½ łyżeczki octu balsamicznego½-1 łyżeczka cukruTruskawki polej octem balsamicznym i posyp cukrem. Przykryj miskę plastikową folią i odstaw na czas robienia placków.Potrząśnij miską i rozgnieć truskawki widelcem. Podawaj z ciepłymi placuszkami.
dagmarkak