Odcinek 6 Samotne rewelacje.doc

(31 KB) Pobierz
Odcinek 6 „Samotne rewelacje”

Odcinek 6 „Samotne rewelacje”

 

 

CZEKOKUBKI

110g + 1 łyżka stołowa niesolonego masła
Ok. 112g gorzkiej czekolady (60% kakao)
2 jajka
¾ kubka cukru pudru
3 łyżki stołowe mąki

Potrzebny sprzęt: 4 kubeczki

Ustaw piekarnik na ok. 200˚C
Masłem wysmaruj kubeczki
Rozpuść czekoladę i masło (w mikrofalówce lub kąpieli wodnej), odstaw żeby trochę ostygła.
W innej misce zmieszaj jajka, cukier, mąkę i wlej czekoladę, wymieszaj. Wlej miksturę do 4 kubeczków. Piecz ok. 20 min., czekokubki powinny być twarde i spieczone na wierzchu, a miękkie i ciągnące pod spodem.
Połóż kubeczki i łyżeczki na talerzu. Pamiętaj, żeby ostrzec ludzi, że deser jest GORĄCY!

 

 

PIECZEŃ JAGNIĘCA

1 udziec jagnięcy
1 łodyżka świeżego rozmarynu
1 ząbek czosnku
½ cytryny, sok i skórka
2 łyżki stołowe czerwonego porto
½ łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki dżemu porzeczkowego
Świeżo zmielony pieprz

Ustaw piekarnik na ok. 210˚C
Włóż wszystko prócz dżemu do worka, zawiąż i zostaw na noc, żeby się marynowało.
Wyciągnij marynatę, by nabrała temperatury pokojowej.
Włóż udziec i marynatę do brytfanny i piecz 1-1,5 godz., w zależności od wielkości. Przewróć udziec w połowie pieczenia. Kiedy będzie gotowy powinien nabrać ciemno brązowego koloru, wyciągnij go wtedy z piekarnika i odstaw na 5-10 min. by ostygł.
W tym czasie wlej do brytfanny trochę wody i ½ łyżki dżemu, aby zrobić lekki sos. Pokrój jagnięcinę i polej tym sosem.

 

PRZEKĄSKA "POWRÓT Z BARU"

2 paski bekonu, pocięte na kawałeczki
1 łyżeczka oleju
½ kubka mrożonego groszku
2 kubki ugotowanych ziemniaków
2 jajka
½ kubka startego Cheddara

Włącz osoloną wodę na groszek. Usmaż paski bekonu na oleju.
Ugotuj groszek, pod koniec gotowania wrzuć do niego ziemniaki, żeby lekko się podgrzały. Odlej wodę i wrzuć na patelnię z bekonem, zdejmij ją z ognia. Zmieszaj jajka z serem i wlej to na patelnię, na ziemniaki i groszek. Dobrze wszystko wymieszaj i włóż prosto na talerz.

 

PUREE Z GROSZKU

1 ząbek czosnku
Ok. 145g mrożonego groszku
1-2 łyżki stołowe creme fraiche (kwaśnej śmietany francuskiej)
1-2 łyżek stołowych startego Parmezanu
½ łyżeczki suszonej mięty
sól

Potrzebny sprzęt: Mikser

Do garnka nalej wodę i wrzuć czosnek. Kiedy woda będzie wrzeć, wrzuć sól i groszek. Gotuj, aż będzie miękki, odcedź wodę i wrzuć do miksera, dodaj creme fraiche, ser i miętę. Miksuj tak, aby w puree zostały małe grudki, dopraw do smaku.

 

SPAGHETTI CARBONARA

½ kg spaghetti
2 kubki pancetty (włoskiego boczku)
2 łyżeczki oliwy z oliwek
¼ kubka wytrawnego, białego wina lub wermutu
4 jajka
½ kubka startego Parmezanu
¼ kubka śmietany kremówki
Świeżo zmielony pieprz
Świeżo zmielona gałka muszkatołowa

Na dużej patelni usmaż kosteczki pancetty. Wlej wino na patelnię i poczekaj, aż odparuje, tak żeby po kilku minutach został słonawy winny sos. Zdejmij patelnię z gazu.
W misce ubij razem jajka, Parmezan, śmietanę i pieprz. Ugotuj makaron wg. instrukcji na opakowaniu, ale ma być al dente, więc zacznij sprawdzać 2 min. przed rekomendowanym czasem.
Kiedy makaron będzie gotowy, weź około ½ kubka wody z gotowania przed odcedzeniem reszty. Włóż patelnię powrotem na ogień i dodaj makaron, dokładnie mieszając. Znów ściągnij patelnię z ognia i dodaj mieszankę z jajkiem i wymieszaj wszystko. Dodaj wody z makarony, jeśli trzeba trochę rozrzedzić danie. Spaghetti posyp pieprzem i gałką muszkatołową.

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin