Gulasz czeski.docx

(11 KB) Pobierz

Gulasz czeski

 

Składniki:

 

 

 

50 dag mięsa wieprzowego (lopatka)

 

1 łyżka czerwonej papryki

 

2 duże cebule

 

50 ml oleju słonecznikowego

 

1 łyżeczka kminku

 

1 butelka piwa o,5 l

 

1 kromka razowego chleba

 

Sól, czarny pieprz

 

 

 

Przygotowanie

 

 

 

Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę i posypujemy sproszkowaną papryką. Cebulę obieramy, kroimy w grubą kostkę, rumienimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso stale mieszając, smażymy około 10 minut. Posypujemy kminkiem i wlewamy pół butelki piwa. Rondel przykrywamy i gotujemy 45 minut na małym ogniu. Kruszymy drobno chleb razowy, dodajemy do mięsa razem z resztą piwa. Gotujemy na małym ogniu jeszcze około 15 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z knedlami

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin