Składniki:
Makaron linguine
1 główka czosnku
1 duża szklanka pomidorów winogronowych
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
¼ szklanki posypki
¼ szklanki + 2 łyzki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki masła
½ kg obranych dużych krewetek (15-20)
½ szklanki wytrawnego białego Martini
1 cytryna
½ szklanki młodego szpinaku
½ szklanki pokrojonej natki pietruszki
Składniki posypki :
1 bochenek chleba
1 szklanka drobno startego sera pecorino
2 ząbki czosnku ( wyciśnięte)
2 łyżki suszonych ziół włoskich
3 łyżki suszonej natki pietruszki
½ łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie posypki:
Chleb wcześniej pokrój na kromki i pozostaw w suchym ciepłym miejscu do wysuszenia. Zmiel drobno wysuszony chleb. Dodaj resztę składników i wymieszaj dokładnie.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC. Główkę czosnku z odrobiną oliwy z oliwek zawiń w folię i włóż do piekarnika na 30-40 minut. Czosnek powinien zrobić się miękki i złoty. W naczyniu do pieczenia umieść pomidory ¼ szklanki oliwy z oliwek, ½ łyżeczki soli. Wymieszaj i piecz w piekarniku 10 minut. Wyjmij z piekarnika, wstrząśnij aby wymieszać, piecz kolejne 5 minut. Dodaj posypkę, wymieszaj i pozostaw w piekarniku jeszcze na 5 minut.
Kiedy pomidory będą się zapiekać, w garnku zagotuj posoloną wodę i ugotuj makaron al dente.
Rozgrzej dużą patelnię, wlej dwie łyżki oliwy z oliwek i dodaj łyżkę masła. Kiedy masło zacznie się pienić wrzuć krewetki, posyp solą z jednej strony. Kiedy usmażą się na różowo z jednej strony, odwróć je i również posyp solą. Pod koniec smażenia dolej wino i doprowadź do wrzenia. Przekrój cytrynę na pół i wyciśnij sok na patelnię ze smażącymi się krewetkami. Smaż jeszcze minutę, dodaj łyżkę masła. Ugotowany makaron wrzuć do krewetek, wymieszaj za pomocą szczypiec. Kiedy odparuje płyn, zdejmij z ognia. Podawaj z podpieczonymi wcześniej pomidorami, udekoruj szpinakiem, natką pietruszki i upieczonym czosnkiem.
1 bochenek pszennego chleba ( kupiony dzień wcześniej)
3 puszki 250g posiekanych pomidorów
4 łyżki oliwy z oliwek
2 duże ząbki czosnku, zmielone
¼ szklanki porozrywanych liści bazylii
Ziarna czerwonego pieprzu, rozgniecione
Ser pecorino Romano
Parmezan
6 plastrów sera provolone
Sól
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC. Wymiesza w misce pomidory, szczyptę soli, oliwę z oliwek, czosnek, bazylię, paprykę i trochę startych serów(oprócz provolone, odstaw na 5 minut. Umieść chleb na blasze do pieczenia ( z chleba odetnij wierzch). Na wierzchu umieść przygotowaną wcześniej mieszankę. Na górze umieść plastry provolone. Włóż do piekarnika na 10 minut. Pozostaw na kilka minut, żeby chleb lekko ostygł i pokrój na kromki.
1 kg włoskich słodkich kiełbasek
1 bulwa kopru włoskiego, pocięta w plastry
2 średnie cebule, pokrojone w plastry
2 ząbki czosnku, zmielone
Oliwa z oliwek
4-6 gałązek świeżego tymianku
1 ¼ szklanki niesolonego buliony drobiowego
¾ szklanki białego wina
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka musztardy Dijon
Czarny pieprz
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC. Nakłuj każdą kiełbaskę, żeby zapobiec pękaniu. Piecz kiełbaski w piekarniku aż zbrązowieją. Wyjmij kiełbaski, a na blasze rozlej odrobinę oliwy z oliwek, ułóż koper, cebulę, czosnek i tymianek, posyp lekko solą. Zmniejsz temperaturę piekarnika i piecz 10-15 minut. Dodaj brązowy cukier, wymieszaj. Po 30 sekundach wlej bulion i wino. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę. Włóż kiełbaski sportem na blachę do piekarnika i piecz 30 minut. Po wyjęciu kiełbasek, usmażone warzywa wymieszaj z musztardą, dopraw pieprzem i solą. Rozłóż na talerzu kiełbaski, obok umieść podsmażoną cebulę.
czarnenka