Sałatka Krysi.
1 puszka białej fasoli
tyle samo (objętościowo) ogórków konserwowych
czosnek 1-2 ząbki
majonez
Ogórki pokroić w kostkę, dodać osączoną z zalewy fasolkę, do majonezu wycisnąć ząbki czosnku i wymieszać z fasolką i ogórkami. Odstawić na parę godzin w chłodne miejsce.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
4 duże ugotowane marchewki,
2 cebule,
5 jaj ugotowanych na twardo,
kilka łyżek majonezu,
szczypiorek
pieprz, sól
Ułożyć warstwami w małej szklanej salaterce: osączonego i rozdrobnionego tuńczyka, marchewkę startą na tarce o dużych oczkach, połowę majonezu, drobno pokrojoną cebulę (osoloną), żółtka jaj starte na tarce o dużych oczkach, resztę majonezu oraz białka jaj, także utarte.
Udekorować szczypiorkiem
Włożyć do lodówki, najlepiej do następnego dnia.
Warstwy:
1. tuńczyk
2. marchewka
3. majonez rozsmarowany łyżką
4. cebula
5. żółtka jajek
6. majonez rozsmarowany
7. białka jajek
8. szczypiorek
angelisia1981