mięsa i zupy - przyjaciółka.pdf

(59870 KB) Pobierz
354639529 UNPDF
CTRADYCYJNE ZUPY POLSKIE
ma u e a
upy to polska specj
'fJularnosciq jak u
:ste mogq stano
cebula
4 ziemniaki
u + puszka kuku-
asia + 1/2 szklanki
tany + s61 + pieprz
+ ziele angielskie + list laurowy
Cielecine oplukac, pokroic • cebule obrac, pokroic • roz-
grzac masto, podsrnazyc meso • dodac cebule, obrane
i pokrojone drobno ziemniaki, posiekanq wloszczyzne, pod-
dosic, przeiozyc do garnka • zalac gorqcym bulionem, do-
dac 3 ziama ziela i pieprzu, lisc laurowy • gotowac, az mi~-
so bedzie miekkie, a ziemniaki si~ rozgotujq • dodac OSq-
ozona z zalewy kukurydz~, przvprawic, zaprawic srnietana.
6 MI~SA I ZUPY
354639529.002.png
+ Wloszczyzna + 50 dag kosci +Iyzka
smasu + 20 dag kielbasy + cebula
+ 2 sZl<lanki zuru + 2 zqbki czosnku + s61
+ 1lyika'tartego chrzanu + p61 szklanki
smietany + pieprz + bochenek chleba
Z wloszczy y, 1,2 I wody i kosci ugo-
towac wywa , przecedzi6 • na smalcu
usrnazyc po rojona kielbase i cebule
do wywaru wlac zur, dodac kielbasa,
ilotowa6 5 min, przyprawi6 • zabki
czosnku r etrzec z sola, wymiesza6
z chrzan i srnietana, wlac do zupy,
przelac Clo wydrazoneqo chleba.
Marchewk~ i pietruszke opluka6, po-
kroic, zalac 1,2 I wody, dodac mieso,
gotowa6 30 min, przecedzi6 • cebule
przesmazyc na oliwie, dodac pokrojo-
ne pomidory, dusi6 20 min, podlewa-
[ac wywarem • zrniksowac z mar-
chewka, potaczyc z wywarem, przy-
prawic • podawac z ryzern lub maka-
ronem, posypac natka.
+ 25 dag luskanego grochu + 1 cebula
+ wloszczyzna + 2 ziemniaki
+ 25 dag wieprzowiny
+ 10 dag w~dzonego boczku
+ po lyice masla i mqki + s61 + pieprz
Groch narnoczyc, zaqotowac, odce-
dzic • boczek pokroic, wytopi6, dodac
cebule, zeszkli6 • wla6 2 I wody, dodac
rnieso, wloszczyzne i groch, gotowa6
30 min. dodac pokrojone ziemniaki,
uqotowac • make delikatnie zrumieni6
na masle, dodac do zupy, zaqotowac,
przyprawic, posypa6 zieleninq.
354639529.003.png
ma u e·a
[>
+ 40 dag kiszonej kapusty + 25 dag wie-
przowiny + 10 dag boczku + po 1 cebuli,
marchewce, pietruszce + kawafek selera +
1 fyzka mqki + lisc laurowy + s61 + pieprz
+ 3/4 kg burak6w +
2 cebule + 4 suszone grzy-
by + ziele angielskie + lisc
laurowy + sok z cytryny
+ s61 + pieprz + 3 fyzki
masfa + 1 szklanka mqki
+ 1 jajko + 8 dag suszo-
nych grzyb6w na uszka
Na barszcz grzyby uqotowac w 1/2 I wody • buraki
pokroic, zalac 1,5 I wody, dodac cebule i przyprawy,
qotowac 20 min, osiudzc • przecedzic, polaczyc
z wywarem z grzyb6w i tyzkq masta, przyprawic e grzy-
by na uszka uootowac, posiekac, wywar ccparowac
• wyrnieszac z podsrnazona na masle cebula, dodac
tyzk~ wywaru • make wyrobic z jajkiem, szczypta soli
i woda, ciasto rozwalkowac, pokroic na kwadraty,
na kazdy nalozyc kulk~ farszu, skleic brzegi, ugotowa',
Warzywa pokroic, zalac 1,5 I wody •
dodac mieso i lisc laurowy, gotowac
30 min, odcedzic e rnieso pokroc. wrzu-
cic do wywaru z odcisnieta kapusta, go-
towac 30 min. posiekac cebule, zru-
mienic z posiekanym boczkiem,
oproszyc rnaka, dodac
do zupy, przyprawic.
L:TRADYCYJNE ZUPY POLSKIE
354639529.004.png
+ 10 dag suszonych grzybow
+ 2 marchewki + 1 pietruszka
+ kawalek bulwy selera + 1 cebula
+ 1 lyika masla + 861 + pieprz
Dokladnie oplukane grzyby zalac
1,5 I wody, mcczyc, az zrniekna, go-
towac 30 min. dodac przesmazona
na masle cebule i umyte, drobno po-
siekane warzywa, qotowac jeszcze
30 min • wywar przecedzic przez
sitko, wrzucic pokrojone grzyby,
przyprawic do smaku sola i pieprzem
• zUPF;mozna zaoescic i zabielic Iyz-
ka rnaki rozmieszanq ze smietana
• posypac natka, podawac z lazan-
kami lub makaronem.
+ 20 dag kiszonych ogorkow
+ 4 ziemniaki + wloszczyzna
+Iyika masla + 1/3 szklanki smietany
+ koperek + sol + pieprz
qotowac kolejne 15 min. og6rki ze- I
trzec na jarzynowej tarce, wlozyc do ~
rondelka, dusic na rnasle 5 min, ~
przelozyc do zupy, zaqotowac •
srrietane rozrobic kilkoma lyzkarni
wywaru, wlac do zupy, doprowadzic
do wrzenia • przyprawic.: posypac
koperkiem.
ag $USZ
+1lrosou eou
+ 2 pomidory + 5 dag
koncentratu pomidorowego
+ 2 marchewki + natka
pietruszki + olej lub maslo
asol~ namoczvc, odcedzic, osaczyc • cebule obrac,
[JesieRa6, zeszklic na oliwie lub rnasle • pomidory spa-
rzyc, zdjqc skorke, usunac pestki, rniazsz pokroic •
rnarchewke pokroic w kostke • do cebuli dodac pomi-
dory, marchew, tasole, koncentrat, zalac rosolem • go-
towac pod przykryciem, az lasola zrnieknie, przypra-
wic, dodac ugotowany makaron, posypac zieleninq.
~
Warzywa umyc, pokroic, zalac 1,5 I ~
zimnej wody, posolic, qotowac ~
15 min • ziemniaki obrac, pokroic !i
w mala kostke, dodac do wywaru, "
354639529.005.png
I:III:ZUPY
DLA ZABIEGANYCH
rowe
I
szn
354639529.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin