zupa wloska.TXT

(0 KB) Pobierz
Zupa w�oska 


1 szklanka ry�u, 2 szklanki wody, 5 dag sera ��tego (parmezanu), 1 �y�ka mas�a, 1
�y�ka m�ki, 3 pomidory, 1 l roso�u lub bulionu z kostki roso�owej, 1/4 l �mietany zielenina

Ry� op�uka� i os�czy�. Zagotowa� wod�, posoli�, doda� ry� zagotowa�, zamiesza�,
ugotowa� na sypko, pod przykryciem na ma�ym ogniu, najlepiej na p�ytce ochronnej.
Zetrze� ser. Z t�uszczu i m�ki zrobi� zasma�k�, doda� ser i ci�gle mieszaj�c zasma�y�
na jasnoz�oty kolor, odstawi� z ognia. Pomidory wymy�, pokraja� na cz�ci,
rozgotowa� i przetrze�, doda� do zasma�ki, wymiesza�. Do przygotowanego roso�u
doda� ugotowany ry�, sos serowy i mieszaj�c doprowadzi� do zagotowania. �mietan�
rozbi�, podprawi� zup�, doprawi� do smaku. Przed podaniem posypa� drobno
posiekan� zielenina. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin