Wiosenne szaleństwo.rtf

(7 KB) Pobierz
Wiosenne szaleñstwo

Wiosenne szaleństwo

Kurczak po chińsku

 

Składniki na 4 porcje:

czek marchewki

mały kalafior

kalarepka

20 dag młodego zielonego groszku w strączkach

40 dag filetów z piersi kurczaka

łka nasion sezamu

2 łyżki oleju sojowego

szklanka Rosołu drobiowego WINIARY

l

pieprz

3-4 łki posiekanej natki pietruszki

szklanka długoziarnistego ryżu

l

mielona kurkuma

łka masła

 

Zagotuj szklankę wody z solą, masłem i kurkumą. Na wrzą wrzuć umyty ryż, zamieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj i potrzymaj na małym ogniu przez 20 minut, po czym dokładnie odparuj.

 

Marchewkę i kalarepkę po obraniu i umyciu pokrój na cieniutkie, jak zapałka, paseczki, a umyty kalafior podziel na różyczki. Strączki groszku wrzuć na 2-3 minuty do lekko osolonego wrzątku, po czym wyjmij, przelej zimną wodą i osącz na sicie.

 

Filety z kurczaka pokrój w cienkie paski. Na głębokiej patelni (najlepiej typu wok) rozgrzej olej, wrzuć mięso, posyp je solą i pieprzem, dodaj marchewkę, kalafior i kalarepkę, wymieszaj, zalej rosołem, przykryj i poduś przez 7-8 minut. Na gorącej patelni upraż ziarna sezamu i razem z zielonym groszkiem, natką i ryżem dodaj do warzyw z kurczakiem. Przed podaniem starannie wymieszaj oraz dopraw solą i pieprzem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin