Kluski saskie.rtf

(6 KB) Pobierz
Kluski saskie

Kluski saskie

 

Składniki:

szklanka kaszy kukurydzianej

3 szklanki mleka

3 jaja

łka masła

20 dag szynki

3 łki natki pietruszki

kminek

l

 

Kaszę zalej gorącym mlekiem i poczekaj aż napęcznieje i ostygnie. Wówczas wbij żółtka, dodaj masło i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Dopraw całość solą i kminkiem, wsyp natkę i delikatnie połącz z ubitą pianą.

 

Teraz czas na formowanie klusek - możesz to robić ł maczaną każdorazowo we wrzątku (jak kładzione) lub dłmi oprószanymi mą (gałeczki wielkości orzecha włoskiego).

Gotuj kluski około 5 minut, ostrożnie wyjmij je na cedzak i odsącz.

 

Przed podaniem możesz je okrasić topionym masłem, słoniną lub olejem z podrumienioną cebulą, a także polać  sosem pomidorowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin