Kluski saskie
Składniki:
szklanka kaszy kukurydzianej
3 szklanki mleka
3 jaja
łyżka masła
20 dag szynki
3 łyżki natki pietruszki
kminek
sól
Kaszę zalej gorącym mlekiem i poczekaj aż napęcznieje i ostygnie. Wówczas wbij żółtka, dodaj masło i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Dopraw całość solą i kminkiem, wsyp natkę i delikatnie połącz z ubitą pianą.
Teraz czas na formowanie klusek - możesz to robić łyżką maczaną każdorazowo we wrzątku (jak kładzione) lub dłońmi oprószanymi mąką (gałeczki wielkości orzecha włoskiego).
Gotuj kluski około 5 minut, ostrożnie wyjmij je na cedzak i odsącz.
Przed podaniem możesz je okrasić topionym masłem, słoniną lub olejem z podrumienioną cebulą, a także polać sosem pomidorowym.
my_cha