Jaja zapiekane Moliere.rtf

(7 KB) Pobierz
Jaja zapiekane Moliere

Jaja zapiekane Moliere

 

Składniki:

8 jaj ugotowanych na twardo

8 dużych pomidorów

40 dag małych pieczarek

duża cebula

2 łki oleju

2 łki masła

łka mąki

pół kieliszka białego wytrawnego wina

szklanka Bulionu warzywnego WINIARY

2 łki startego łagodnego żółtego sera

l

pieprz

 

Pomidory umyj, odetnij wierzchy, a łeczką wyjmij miąższ. Wydrążone wnętrze pomidora posyp solą, potem odwróć, by ściekł nadmiar soku.

 

W rondelku rozgrzej olej, zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę, dodaj pieczarki i chwilę smaż na silnym ogniu, aż sos odparuje. Posyp mą i, stale mieszając, wlewaj bulion. Gotuj, aż sos zgęstnieje, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem. Do sosu następnie wlej wino, dodaj żółty ser i podgrzewaj, nadal cały czas mieszając.

 

Przygotuj żaroodporny półmisek - wysmaruj go masłem, starannie ułóż na nim pomidory, potem wstaw na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Po upływie tego czasu wyjmij i do każdego pomidora włóż obrane jajo. Polej sosem, posyp grudkami masła, po czym ponownie wstaw do piekarnika na mniej więcej 10 minut.

 

Zapiekane jaja podawaj z buł lub makaronem, jeśli chcesz przyrządzić pożywny obiad - z ryżem i surówkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin