klops z jajkiem.rtf

(2 KB) Pobierz

KLOPS Z JAJKIEM
Mięso mielone cielęco-wieprzowe, jajko surowe, cebula, pieprz, sól, tymianek, majeranek, odrobina szałwi, jajka ugotowane na twardo (ilość zależy od wielkości foremki)
Cebulę drobno posiekać, zeszklić, dodać do mięsa razem z surowym jajkiem, solą i pieprzem, bardzo starannie wymieszać. Podłużną foremkę - keksówkę, wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Włożyć do niej część mięsa. Wzdłuż całej foremki ułożyć ugotowane na twardo (poobierane) jajka, przykryć resztą mięsa, uklepać. Wierzch klopsa posypać ziołami, przykryć szczelnie folią aluminiową.
Piec 50- 60 minut.

Migdałowe księżyce

2 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
4 szklanki mąki
1 szklanka zmielonych migdałów
1 tabliczka czekolady
ł szklanki pokruszonych pistachios


Rozgrzej piekarnik do 175*C. Masło i cukier utrzyj w misce. Pomału dodawaj mąkę, cały czas mieszając dodaj migdały. Nabieraj łyżką i lep małe ksieżyce wielkości ok. 5 cm. Układaj każdy z nich na posmarowany tłuszczem pergamin albo blachę.
Piecz ok 12 do 15 min albo aż się zarumienią. Pozostaw do wystudzenia.

Jak już wystygną namaczaj połówki w rozpuszczonej czekoladzie i posyp pistacjami. Ułoż ponownie na blaszce i pozostaw do wyschnięcia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin