Sękaczek
35 dag mąki 1 kostka margaryny 12 dag cukru kryształu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek 2 galaretki żółte 18 dag posiekanych orzechów 18 dag cukru kryształu 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 15 dag masła
Etapy przygotowania
· 1
Ciasto: Zarobić ciasto kruche: mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę zetrzeć na tarce do jarzyn na dużych oczkach i dodać mąki. Dokładnie zmieszać składniki. Żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie. Dodać mąki z margaryną i wyrobić ciasto.
· 2
Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 200-220 C, aż się zarumienią.
· 3
Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć pod przykryciem 10 minut. Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać.
· 4
Masa orzechowa: Wszystkie składniki wymieszać. Lekko zagotować.
· 5
Przełożenie placka: Placek - masa jabłkowa - placek - masa jabłkowa - placek - masa orzechowa.
be.3