Babka staroświecka.rtf

(6 KB) Pobierz
Babka staroœwiecka

Babka staroświecka

 

Składniki:

ciasto:

30 dag mąki

po 7 dag: masła i smalcu

5 dag rodzynek

4 żółtka

2 białka i 1 jajo

7 dag cukru

2 dag droży

ćwierć szklanki mleka

do dekoracji:

cukier puder

wanilia

 

Masło i smalec utrzyj, dodaj żółtka, cukier i mą i wszystko razem ucieraj dalej. Droże rozrób ciepłym mlekiem i wlej do ciasta. Starannie wyrabiaj je jeszcze przez kilkanaście minut. Z białek ubij sztywną pianę i ostrożnie dodaj do wyrobionego ciasta. Wsyp rodzynki.

 

Ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mą, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przed wstawieniem do średnio gorącego piekarnika posmaruj rozbełtanym jajem. Piecz ok. 45 min. Przed wyjęciem sprawdź zaostrzonym patyczkiem, czy się upiekło.

 

Upieczoną i ostudzoną babkę wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem wymieszanym z drobno posiekaną wanilią.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin