Babka wiedeńska.rtf

(6 KB) Pobierz
Babka wiedeñska

Babka wiedeńska

 

Składniki:

ciasto:

30 dag mąki

10 dag cukru

po 7 dag: masła i smalcu

4 żółtka i 2 białka

3 dag droży

ćwierć szklanki mleka

5 dag rodzynek

pół laski wanilii

szczypta soli

polewa:

gotowa polewa z białej czekolady

 

Droże rozpuść w mleku i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem do białci, masło i smalec rozpuść. Wszystkie składniki połącz, dodając mą, rodzynki, drobniutko pokrojoną wanilię i sól.

 

Ubij sztywną pianę z białek i stopniowo wkładaj do ciasta. Całość delikatnie wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Teraz przygotuj formę - wysmaruj jąuszczem, włóż ciasto do połowy jej wysokości i znów odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

 

Babkę piecz w średnio gorącym piekarniku około 40 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu posmaruj polewą przygotowaną według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin