Zapiekanka z mięsa i ziemniaków (z resztek)Czesto gesto zostaja nam na drugi dzien resztki z obiadu. Nie mowie o tych na talerzach, ale o tym co zostalo w garnkach. Po angielsku ma to milsza dla ucha nazwe, leftover. Jest kupa przepisow co robic z tych resztek, a nawet niektore potrawy tak przyrzadzone lepiej smakuja niz oryginalne, przyrzadzone wczesniej. Niektorzy podobno robia leftovers z leftovers, ale uwazam to za lekka przesade. Nawet tak elegancki deser jak Baked Alaska mozna robic z resztek ( biszkoptu i bialek z jajek ) Dla przykladu jeden przepis. Zapiekanka z miesa i ziemiakow3 szklanki ziemiakow puree2 szklanki resztek miesa pokrojonego w kostke sos, bo bedzie mieso sucheW zaroodpornym naczyniu polowa ziemniakow pokryc spod, na to mieso, wszystko jedno jakie nam zostalo, na to pozostalosci sosu, na to polowa ziemniakow. Poproszyc kawleczkami masla i piec w bardzo goracym piekarniku 30 minut az sie wierzch zarumieni.Podobna potrawa z ziemiakow i resztek pieczeni baraniej, zapiekana w okraglym naczyniu nazywa sie Shepherd's Pie (placek pasterski).. Zainteresowani niech pisza co im zostaje najczesciej, postaram sie znalezc jakis przepis...
HASSASSIN87